Hatay'ın verimli Amik Ovası'nda, aşırı sıcakların etkisiyle birlikte yassı şeftali hasadı sürerken, çiftçiler zorlu koşullara rağmen ürünlerini toplamaya devam ediyor.
Reyhanlı ilçesindeki çiftçi Ahmet Cünedioğlu'nun 45 dönümlük arazisinde ekilen yassı şeftali, bölgenin verimli toprakları sayesinde bereketli bir hasat sunuyor. Sıcaklıkların 40 dereceyi bulduğu sıcak yaz günlerinde bile, çiftçilerin özverili çalışmalarıyla tarlalardan tek tek toplanan yassı şeftali, talep gören bir ürün olmaya devam ediyor.
Amik Ovası'nın buğdayından zeytinine, narenciyesinden baharatına kadar çeşitli ürünlerin yetiştiği bu verimli bölgede, yassı şeftali de önemli bir ekonomik kaynak haline gelmiş durumda. Kilosu 8 TL'den alıcı bulan bu lezzetli meyve, bölgenin ekonomisine de katkı sağlayarak, depremin etkisini hisseden yerel ekonomiye destek oluyor.
Böylece, Hatay'ın sıcak ama bereketli topraklarında, çiftçilerin özverili emekleriyle yetiştirilen yassı şeftali, Amik Ovası'nın tarımsal çeşitliliğine ve ekonomisine önemli bir katkı sunuyor.
Yassı şeftalinin tarlada yaklaşık 8 TL'den satıldığını ifade eden Ahmet Cünedioğlu, "Yassı şeftali 45 dönümlük arazide hasat ediliyor. Yaklaşık 50 ton civarında hasadımız var. Tarlada yaklaşık 8 TL'den satılıyor. Bu meyve genelde Rusya ve Irak'a ihraç ediliyor. Şu an ihracat kapalı olduğu için ürünler Türkiye'de kalıyor" dedi.
"YEVMİYE OLARAK 515 TL ALIYORUZ"
İşçiliğin çok zor olduğunu söyleyen Zeynep Avcı, 515 TL yevmiye aldığını belirterek "Tarlada çalışıyoruz. Sabah buraya 5'te geliyoruz saat 2'de gidiyoruz. Yassı şeftali, şeftali hasadı yapıyoruz. Çok sıcak ve yorucu işçilik çok zor. Günlük bin 500 kasa dolduruyoruz. Yevmiye olarak 515 TL alıyoruz. Sıcaklardan dolayı daha zor" ifadelerini kullandı.
Sıcaklıkların başlamasıyla işin daha zor olacağını belirten Zahra Horoz ise, "Tarlada çalışıyoruz. Burada yassı şeftali topluyoruz. İşimiz çok zor ve ağır, sepet taşıma, toplama işimiz bayağı ağır. Sıcaklıklar da başladı biraz daha zor olacak. Günlük 515 TL yevmiyemiz var. Günlük 1 kamyonet dolduruyoruz" şeklinde konuştu.
ŞEFTALİNİN FAYDALARI
Bağırsak sağlığına iyi gelir
Ortalama boyuttaki bir şeftali yaklaşık olarak 1.5 gram lif içermektedir. Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Kalp sağlığını iyileştirir
Şeftali meyvesi tüketmek yüksek tansiyon ve artan kolesterol seviyeleri gibi kalp hastalıkları geliştirme riskini azaltabilmektedir. Ayrıca şeftalide bulunan yüksek potasyum seviyesi de vücudun sağlıklı bir denge oluşmasını sağlayarak, yüksek tansiyonun korunmasına yardımcı olmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Şeftalinin etli kısmı C vitamini, polifenol ve karotenoid içererek güçlü bir antioksidan olarak görülebilmektedir. Antioksidanlar, hücrede oluşan hasarlarla savaşarak, yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucu olabilmektedir. Haftada en az iki porsiyon şeftali tüketmek menopoz sonrası kadınları, meme kanseri türlerinden koruyabilmektedir. Ayrıca şeftali çekirdeklerinden elde edilen özlerin vücudun alerjik tepkisini azaltarak, bağışıklık sistemine çeşitli şekillerde fayda sağlamaktadır.