Mahfi Eğilmez kaçınılmaz diyerek tarih verdi: Fiyatları çok sert çakılacak

Mahfi Eğilmez kaçınılmaz diyerek tarih verdi: Fiyatları çok sert çakılacak

Ekonomist Mahfi Eğilmez konut fiyatlarının çok sert düşeceği tarihi açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mayıs ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), beklenenden daha fazla artarak yüzde 3,37’e yükseldi. Bu artış, yılın ilk beş ayındaki TÜFE artışını oranı yüzde 22,72'ye ulaştı. Yıllık bazda enflasyon oranı yüzde 75,45'e ulaşarak son 18 ayın en yüksek seviyesini gördü.

1612231688-mahfi-egilmez-jpg.jpg

Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabı üzerinden yapıtğı paylaşım ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eğilmez “TÜİK, 12 aylık enflasyon oranını yüzde 75,45, ENAG eTÜFE'yi yüzde 120,66 olarak açıkladı. Enflasyonda zirveyi gördük. Bundan sonra baz etkisiyle düşüşleri göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Mahfi Eğilmez, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarının borsa ve gayrimenkul gibi alanlarda balon fiyatlar oluşturduğuna dikkat çekerek “Böyle bir ortamda ‘borsa rekorlara doymuyor, demek ki ekonomi iyi gidiyor’ demek gerçekçi değil. Günü gelip de faiz enflasyon düzeyine çıkarılmak zorunda kalınınca o rekorlara doymayan borsadaki hisse değerleri ve gayrimenkul fiyatları bu kez çöküşlere doymaz hale gelecek" dedi.

Enflasyon ile mücadele politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğilmez “Sokaktaki vatandaş enflasyon ile ciddi mücadele olmadığını görünce iç tüketimini kısmıyor. Kredi kartı taksit sayıları kısıtlandı ama tüketimin önüne geçilemiyor. Maliye politikası gevşekse ve yarı sıkı para politikanız varsa önleyemezsiniz. Sokağın davranışı da fiyatları artırıyor. Sarmaldan çıkılamıyor" ifadelerini kullandı.

Eğilmez, enflasyon ile mücadele kapsamında Merkez Bankası’nın faizi tekrar yükseltmek zorunda kalabileceğini belirterek böyle bir durumda gayrimenkul ve hisse fiyatlarının çökeceğine dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.