Maymun Çiçeği virüsü bir ülkeye daha sıçradı! Yetkililer harekete geçti

Maymun Çiçeği virüsü bir ülkeye daha sıçradı! Yetkililer harekete geçti

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil durum olarak ilan ettiği Maymun çiçeği virüsü bir ülkede daha görüldü.

Maymun çiçeği virüsünün dünya genelinde yayılmaya başlaması, uluslararası alanda paniğe neden oldu. Virüsün bulaşma yolları ve belirtileri hakkında bilgi arayışları sürerken, virüsün yeni bir ülkede daha tespit edildiği bildirildi.

Koronavirüs pandemisinin ardından küresel sağlık endişeleri artarken, Afrika'dan Avrupa'ya yayılan maymun çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan ve enfekte bireylerden bulaşabiliyor.

Maymun çiçeği virüsü, enfekte bireylerin vücut döküntülerine doğrudan temas yoluyla, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf ve havlu gibi eşyaları kullanarak, veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabilir. Virüs kapıldıktan sonra belirtiler 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkabiliyor.

628b4ccba3705a264475d860.webp

Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor.

Henüz özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Çoğu hasta hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında "Maymun çiçeği hastalığı" ismini ırkçılık ve ayrımcılık endişesiyle "mpox" olarak değiştirmişti.

628b1af2214ed813d0dd88e8.webp

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün uluslararası yayılma riskinin artması nedeniyle 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı aldı.

Komite, virüsün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna dair tavsiyede bulundu. Ayrıca, Afrika Birliği de virüsün kıta genelinde hızla yayıldığını belirterek kıta çapında halk sağlığı acil durumu ilan etti.

62ea5aebe4bfdc32a810fe62.webp

BİR ÜLKEYE DAHA GİRİŞ YAPTI

Virüsün Afrika'dan Avrupa'ya yayıldığı ve son olarak İsveç ile Birleşik Arap Emirlikleri'nden Pakistan'a giden üç yolcuda tespit edildiği bildirildi.

Filipinler Haber Ajansı, ülke dışına seyahat geçmişi olmayan bir kişide de virüsün tespit edildiğini duyurdu. Endonezya'da ise sağlık yetkilileri, ülkeye giriş yapanlar için maymun çiçeği virüsü testlerini sıkılaştırdı ve Ocak-Ağustos döneminde 14 kişide virüs tespit edildiğini açıkladı. Yetkililer, tespit edilen kişilerin izolasyona alındığını ve hastalığı atlattığını belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.