Memur 40 bin TL alıyor biz 60 bin TL veriyoruz' Çalışacak kimse bulunamıyor

Memur 40 bin TL alıyor biz 60 bin TL veriyoruz' Çalışacak kimse bulunamıyor

Malatya'nın gururu olan Coğrafi İşaret tescilli Yeşilyurt Dalbastı kirazı için bu yıl hasat zamanı geldi. Ancak, üreticilerin karşılaştığı en büyük sorun, işçi bulmakta yaşadıkları zorluk oldu.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, kiraz hasadının başladığını ve verimin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Coğrafi işaret belgeli olan Dalbastı kirazlarının kalite ve aroma bakımından bu yıl çok başarılı olduğunu vurgulayan Solmaz, ürünlerin ihracat için de uygun olduğunu dile getirdi. Ancak, geçen yıl yaşanan afet nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu da hatırlattı.

aw224029-06.jpgBaşkan Solmaz, bu yıl 800 ton civarında kiraz hasadı beklediklerini ifade ederken, işçi bulma sorununun ön plana çıktığını söyledi. Yerel işçilerin il dışına çıkması ve konaklama sorunu nedeniyle işçi bulmakta güçlük çektiklerini belirtti. Günde ortalama 60 kilogram kiraz toplayacak bir işçinin günlük maliyetinin 2 bin TL olduğunu açıkladı.

aw224029-05.jpgKirazın kilogram fiyatının 60 ila 75 TL arasında değiştiğini söyleyen Solmaz, çiftçilerin emeğinin karşılığını alamadığını ve aracıların kazancının çiftçilerin emeğinden daha fazla olduğunu vurguladı. Bu durumun çiftçileri mağdur ettiğini ifade etti.

aw224029-04.jpgSolmaz ayrıca, kiraz üreticileri için hijyenik toplama alanlarının oluşturulması gerektiğini belirterek, bu şekilde ihracatçıların bölgeye daha fazla ilgi göstereceğini söyledi.

aw224029-02.jpgKiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi de işçi bulmakta zorlandıklarını ve günlük 2 bin TL'ye işçi bulamadıklarını dile getirdi. Bu nedenle kendisinin toplamak zorunda kaldığını ve ürünün ağaçta kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.