Meteorolojiden sağanak alarmı 'O illere çok kuvvetli geliyor'

Meteorolojiden sağanak alarmı 'O illere çok kuvvetli geliyor'

Meteoroloji Genel Müdürlüğü son verilerini yayınladı. İşte il il hava durumu...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM) alınan bilgilere göre, ülkemiz genelinde parçalı ve yer yer çok bulutlu hava hakim olacak. Ancak, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun güneyi ile Afyonkarahisar, Ankara, Çankırı, Kars, Ardahan, Bitlis, Van, Hakkari, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Ayrıca, Marmara'nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde toz taşınımı öngörülüyor.

HAVA SICAKLIĞI

Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor, genellikle mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR

Genellikle kuzeyli, yurdun güney kesimlerinde batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında yer yer kuvvetlice esmesi bekleniyor.

TOZ TAŞINIMI UYARISI

Marmara'nın güneyi ile Ege ve Batı Akdeniz'de toz taşınımı beklendiğinden; görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

MARMARA
Parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin güney kesimlerinde toz taşınımı bekleniyor.

EGE
Parçalı ve az bulutlu, Afyonkarahisar çevrelerinin öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde toz taşınımı bekleniyor.

AKDENİZ
Parçalı bulutlu, iç kesimlerinin yer yer çok bulutlu, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin batısında toz taşınımı bekleniyor.

İÇ ANADOLU
Parçalı, yer yer çok bulutlu, bölgenin güneyi ile Ankara ve Çankırı çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

DOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, Kars, Ardahan, Bitlis, Van ve Hakkari çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Parçalı bulutlu, Gaziantep ve Kilis çevrelerinin öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

hh.jpg

ORHAN ŞEN UYARILARDA BULUNDU

Bahar aylarına girilmesiyle birlikte Türkiye genelinde yağışlı hava hakim olmaya başladı.

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından Türkiye'de özellikle Ege ve Batı Akdeniz'de ve iç Anadolu'nun Güneyi'ne yönelik 2 gün uyarısında bulundu.

Şen, bu bölgede yaşayanları uyararak rahatsızlığı bulunanların dışarıda çok fazla bulunmamaları gerektiğini de ifade etti.

Şen yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Bugün ve gelecek 2 gün Ege ve Batı Akdeniz'de ve iç anadolunun güneyinde toz taşınımı var. Değerler çok yüksek değil ama bu bölgede rahatsız olanlar genede dışarıda çok fazla bulunmasınlar. Bugün İstanbul 23, İzmir 28, Antalya 26, Ankara öğlen kısa süreli yağmurlu 25 C."

ss.jpg

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Toz taşınımı, kısaca yerdeki tozun rüzgarın etkisiyle havaya taşınması olarak tanımlanabilir. Atmosferdeki en baskın aerosol çeşitlerinden bir tanesi olan Mineral Toz Partikülleri (Çöl Tozları), Dünya ekosistemi için büyük önem taşır.

Toz taşınımı nedir, neden olur? - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol alabilmektedir.

Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Arabistan Yarımadası, Asya (Gobi ve Taklamakan), Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöllerdir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.