O branşın öğretmenleri dikkat! Eğitim Sen'den resmi yazı geldi

O branşın öğretmenleri dikkat! Eğitim Sen'den resmi yazı geldi

Eğitim Sen tarafından, belirlenen branşın öğretmenlerine ilişkin arttırımlı ek ders ödenmesi hususunda resmi bir yazı yayımlandı. İşte detaylar...

Eğitim Sen, rehber öğretmenlerinin 6. dönem toplu sözleşmede yer alan arttırımlı ek ders haklarının korunmasıyla alakalı hak kayıplarının giderilmesi ve uygulanması hususunda Resmi yazıyı Milli Eğitim Bakanlığı''na iletti.

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''''Bilindiği üzere ek ders görevine ilişkin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu''nun "Ders Görevi" başlıklı 89. Maddesinde genel bir çerçeve çizilmiş, Yasal düzenleme sınırları dahilinde Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar''da ayrıntılı hükümlere yer verilmiştir.

Kararın "Tanımlar" başlıklı 4, maddesinde, Ders niteliğinde yönetim görevi: Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli personelin inceleme, araştırma, planlama, programlama, yönetim, denetim, eğitim ve öğretim lıizmetlerinden ek dcrs görevi olarak kabul edilen etkinlikleri olarak, Ek ders görevi ise: Aylık karşılığı ders görevi dışında ek ders ücreti karşılığında okutulan dersler biçiminde tarif edilmiştir. "Ders Niteliğinde Yönetim Görevi" başlıklı LO. Maddesinin ı. Fıkrasının (d) bendinde ,"Her derece ve lürdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları relıber öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada i8 saati. ders niteliğinde yönetim görevi sayılır ve fiilen görev yapma karşılığında ek ders ücreti ödenir." Düzenlemesine yer verilmiş, "Görevin Fiilen Yapılması" başlıklı 25, maddesinde de; Karar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller bakımından ise bu Kararda belirlenen koşulların gerçekleşmesi şartına bağlanmıştır.

2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmesinde yetersiz de olsa ek iyileştirmeler konusunda mutabakata varılmıştır. Sözleşmenin, "Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna ilişkin Toplu Sözleşme" kısmının "Lisansüstü Öğrenim Gören Öğretmenlere ilave Ek Ders Ücreti" başlıklı 8. maddesinde Bakanlığınıza bağlı örgün ve yaygın eğitim kuramlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %7 ve %20 artırımlı ödeneceği hususu düzenlenmiştir. Düzenlemeyle, öğretmenlerin lisans sonrası kendilerini geliştirmelerinin, mesleki hayatlarına katkı sağlamaları amaçlanmış, yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artırımlı olarak ödenmesi benimsenmiştir.

Ancak yukarıda yer verilen açık düzenlemelerin Bakanlığınız taşra teşkilatlarınca farklı uygulandığı, rehber öğretmenler bakımından uygulamada birliğin sağlanamadığı hususundaki sorunlar, Sendikamız üyesi veya Sendikamıza üye olmayan rehber öğretmenler tarafından iletilmektedir. Yüksek lisans ve doktorasını tamamlamış rehber öğretmenlerin ek ders ücreti %7 ve %20 oranında artınmlı ödenmesi istemlerinin reddi işlemlerinin iptali istemi ile üyelerimiz adına açtığım davalarda Mahkemeler işlemi hukuka uyarlı bulmayıp iptaline karar vermektedir (Ek- Bolu İdare Mahkemesinin 29/1 112022 tarihli ve 2022/756 Esas, 2022/1218 Karar num~ralı kararı).

Yüksek lisans ve doktoralarını tamamlamış rehber öğretmenlere arttırımlı ek ders ücreti ödenmeme sorunu Bakanlığınız taşra birimleri tarafından çözülemediğinden. Bakanlığınızca sorunun bütünsel olarak değerlendirilip, yukarıda yer verilen mevzuata uygun biçimde çözümü zorunludur. Aksi halde yüksek lisans ve doktorasını tamamlamış rehber öğretmenlerin tek tek Bakanlık birimlerine başvurup istemde bulunacak, ardından işlemin iptali ile arttırımlı ek ders ücretinin istemli davalar açıp kazanacaklardır. Bu yöntemin izlenmesine sebebiyet verilmesinde Bakanlığınızın ekonomik ve hukuki yararı bulunmadığı açıktır. Yargı yoluna başvuru yolunun izlenmesi öncelikle Yargılama giderleri ve zaman kaybı yönüyle kamunun zarar görmesine neden olacaktır. Diğer yönden rehber öğretmenler de hak kazandıkları arttırımlı ek ders ücretlerini alabilmek için fazladan mesai ve emek harcayacak. çalışma barışı olumsuz etkilenecektir.

Uygulamada istikrarın sağlanması, rehber öğretmenlerimizin hak kayıplarına uğramaması için Bakanlığınız İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin bilgilendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Eğitim Sen olarak, konuyla ilgili hak kayıplarının önlenmesi ve telafisi, çalışma barışının sağlanıp korunması amacıyla söz konusu yanlış uygulamanın derhal sonlandırılarak gereğinin yapılmasını ve sendikamıza bilgi verilmesini arz ederim.''''

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.