Tatil sezonunda fiyatları yükselten oteller, yüzde 40'a varan indirimler sunarak fiyatları dengelemeye çalışıyor. Ancak erken rezervasyon fiyatlarının altına düşülmesi durumunda, aradaki farkın müşterilere iade edilmesi gerekiyor.
Tatil sezonunda fiyatları yükselten oteller, yüzde 40'a varan indirimler sunarak fiyatları dengelemeye çalışıyor. Ancak erken rezervasyon fiyatlarının altına düşülmesi durumunda, aradaki farkın müşterilere iade edilmesi gerekiyor.
Erken rezervasyon döneminde "yüzde 40'a varan indirim" sözü veren bazı oteller, yüksek sezon başlamasına rağmen indirim uygulamaya devam etti.
Bir müşteri, bayramdan önce 55 bin lira ödediği otelin fiyatının 49 bin liraya düştüğünü fark edince itiraz ederek aradaki farkı geri aldı. Otel, daha sonra tekrar indirim yapınca, müşteri yeniden itiraz etti ve oluşan yeni fiyat farkını da otelden tahsil etti.
Turizm uzmanlarına göre bu durum, işini düzgün yapmayan işletmelerden kaynaklanmaktadır.
Fiyatlarını yükselten bu işletmeler, işler kötüleştiğinde erken rezervasyon dönemindeki fiyatların bile altına iniyor.
Ancak sektör temsilcileri oluşan tabloyu, “Yapılan indirimin erken rezervasyon fiyatlarının altında olmaması gerekiyor” sözleriyle yorumladı.
TÜRSAB Başkanı Başdanışmanı Hamit Kuk, “Otelin yaptığı indirim erken rezervasyon fiyatlarının altında olmamalı ancak her işte olduğu gibi burda da kötü örnekler karşımıza çıkıyor. Erken rezervasyon indirimleri yüzde 30-40 arasındadır.
Son dakika satışlarında işini düzgün yapan oteller bu indirimin altına inmezler, en kötü, erken rezervasyonda verdiği indirimleri sunar. Müşteriyi erken rezervasyondan kaçırmamamız gerekiyor” dedi.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURULMALI
Ödenen paranın nasıl geri alınacağına dair Hamit Kuk, şunları söyledi:
“Misafir, otele başvurup aradaki farkı isteyebilir. Eğer otel olumlu dönüş yapmazsa müşteri tatilini yapsın. Tatili bittikten sonra ispatlı evraklarıyla Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilir ve heyet haksız bulursa tüketici lehine karar verir.
Fiyat farkı bu şekilde geri alınabilir. Otel de Tüketici Hakem Heyeti kararına itiraz edebilir.
İtiraz ettiğinde Tüketici Mahkemesi’ne başvuruyor otel ve diyor ki, ‘Ben haksız yere cezalandırıldım.’ Hem Tüketici Hakem Heyeti’nde hem Tüketici Mahkemesi’nde genelde turizmden sorumlu bilirkişilere dosya aktarılıyor ve onların raporuna göre karar veriliyor.”
ARADAKİ FARK İADE EDİLMELİ
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Turizm Komisyonu Üyesi Mehmet Gem, bu sorunların genellikle otellerin mülkiyeti başka, işletmesinin ise başkasında olan tesislerde yaşandığını belirtti.
Gem, “Müşteri böyle bir durumla karşılaştığında otele girmeden önce iade talebini iletsin.
Otel fiyatı herkesin görebileceği şekilde bayan edildiyse ve müşterinin iade talebi varsa aradaki farkın muhakkak iade edilmesi gerekiyor. Eğer iade edilmezse müşteri, Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaatta bulunsun” dedi.