Bakliyat tüketimi, uzmanlar tarafından önerilen sağlık konularından biri olarak karşımıza çıkıyor. Her yaştan insan için içerdiği vitamin ve mineraller açısından sağlık saçan bakliyat grubunun mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurgulayan sağlık uzmanları, bu yiyeceğin özellikle kalın bağırsak ve rektum kanseri riskini yüzde 26 oranında azalttığını söylüyor.
HAFTADA 1 PORSİYON TÜKETMEK ÖNLÜYOR
Haftada 1 porsiyon bakliyat yiyen kişilerin kalın bağırsak ve rektum kanserine yakalanma riskinin yüzde 26 oranında azaldığı, İngiltere’nin Nature dergisinde yayınlanan araştırmayla ortaya kondu.
Araştırmaya göre haftada 2 porsiyon tüketenlerin aynı türde kansere yakalanma riski yüzde 35 oranında azalıyor.
BAKLİYAT TÜKETMEMEK BAĞIRSAK SAĞLIĞINI BOZUYOR
Milliyet’te yer alan habere göre, Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, kolon ve rektum kanseri hakkında detay vererek erkeklerde en sık görülen üçüncü, kadınlardaysa ikinci kanser türü olduğunu söyledi. Sakin, bu kanser türünün risk faktörleri arasında obezite, karaciğer yağlanması, diyabet, yüksek kolesterol, aşırı kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi, sigara, alkol tüketimi ve D vitamini eksikliğinin de olduğunu vurguladı.
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral ise bakliyat grubu besinlerin tüketilmediğinde bağırsak sağlığının bozulduğunu, flavanoid içeren baklagillerin tüketilmesi halinde kanser riskinin azalacağını, anti-kanserojen olduklarını söyledi.
Aynı zamanda potasyum, çinko, kalsiyum, lif, protein, folik asit, fosfor gibi maddeleri içerdiği için nakliyatların besin değerleri yükseliyor. Böylece şişkinlik, kabızlık, gaz şikayetlerine de iyi geliyor.