Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, kırmızı eti ihtiyaçtan fazla tüketmenin zararlı etkisinden bahsetti. Üstelik öyle bir hastalığa neden oluyor ki daha önce duyduklarınızı geride bırakıyor.
ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, kırmızı eti ihtiyacından fazla tüketen kişilerde kalın bağırsak kanseri riskini oluşturabileceğinin altını çizdi.
Türkiye’de 22 bin kişinin aldığı kolon kanseri tanısına dikkat çeken Güzel, bu hastalardan yaklaşık 12 bininin kaybedildiğini açıkladı. Bu da kırmızı et tüketimindeki aşırılıkları gündeme getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine bakıldığında kalın bağırsak kanseri, kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölüm getiren bir hastalık çeşidi olarak anılıyor. Konuya dikkat çeken Güzel, kalın bağırsak kanserinin diğer kanser türleri arasında akciğer, meme, prostat kanserlerinden sonra dördüncü sırada yer aldığını vurguladı.
İHTİYAÇTAN FAZLA TÜKETİLMEMELİ
Kalın bağırsak kanserinin erkeklerde daha fazla göründüğünü aktaran Güzel, bu hastalıktan korunmak için egzersiz, kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi, D ve B vitamini takviyesi alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca kırmızı etli ürünlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti.
Bunun yerine bitkisel ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Güzel, “Kalın bağırsak kanseri şüphesi olanlar kesinlikle kolonoskopi yaptırmalıdır” ifadelerini kullandı.