Sanat Uzun Hayat Kısadır
“Vita brevis, ars longa” Böyle demiş Hipokrat. “Hayat kısa, sanat uzun.” anlamına geliyor. Burada sanattan kastın tıp bilimi olduğu konusunda görüşler var ancak hayat biter, sanat kalır. Sanatçı gider, eser kalır. Hatta bazen sanatçı bu dünyadan göçüp gideli çok uzun yıllar geçtikten sonra anlaşılır sanatının değeri, sanatçı geç kalmış bir kıymet görür. Umalım ki her sanatçı, eserinin değerinin bilindiğini gözleriyle görüp kulaklarıyla duyup göçsün bu diyarlardan ki gözü arkada kalmasın ve umalım ki gelip geçen her nesil önceden kalma sanat eserlerini saygıyla korusun ve kıymetini bilsin. Vita brevis, ars longa cümlesine değinmemin sebebi ise bugünlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ANAFOD (İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği) iş birliği ile hazırlanan “Ars Longa Vita Brevis / Sanat Uzun Hayat Kısadır” başlıklı fotoğraf sergisi Müze Gazhane L binasında 21 Ekim 2023-28 Ocak 2024 tarihleri arasında sanatseverler ile buluşmasıdır.
ANAFOD tarafından cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle ve 100. yıl teması çerçevesi içinde, 2021 yılında Orhan Cem Çetin küratörlüğü ile başlatılan bu sergi projesi, ANAFOD üyelerinin kişisel fotoğraf projeleri ile şekillendi. İki yıla yayılan kapsamlı bir eğitim programı ile sergi katılımcıları için temel fotoğraf teknikleri, ileri teknikler ve konsept geliştirme atölyeleri gerçekleştirildi. İnsanlığın uzun zaman dilimlerini ölçmek ve ifade etmek için kullandığı “100 yıl” kavramı üzerine kafa yoran proje ekibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir eşiğin üzerinden geçişini temsil eden yüzüncü yıldönümü fikrini açıp esneterek sergiye ismini verdi.
Proje ekibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir eşiğin üzerinden geçişini temsil eden yüzüncü yıldönümü fikrini açıp esneterek sergiye ismini verdi. Projenin ortak hedefini özetleyen “Ars Longa Vita Brevis” sözünde geçen “ars longa” yani “sanat uzun” bölümü, birlikte, uyumlu ve vizyon sahibi bir toplum hâlinde yaşama sanatını, temel hak ve özgürlüklerin gözetildiği, demokratik katılıma dayalı cumhuriyet fikrini kastederken, “vita brevis” yani “hayat kısadır” bölümü ise, ideal toplumsal yaşama giden yolda bir bayrak yarışı içinde olduğumuzu, geçmiş nesillerden alacaklı, gelecek nesillere ise borçlu olduğumuzu ima ediyor.
Yukarıda bahsedildiği gibi “Ars Longa Vita Brevis”: Grekçe orjinali Hipokrat’a atfedilen ancak Latince karşılığı ile popüler olan bu deyiş farklı şekillerde yorumlansa da tekamülün uzun zaman aldığı, insan ömrünü aşan bir süreç olduğu yorumu bu serginin temelini oluşturuyor. Projenin ortak hedefini özetleyen bu sözde geçen “ars longa” yani “sanat uzun” bölümü, birlikte, uyumlu ve vizyon sahibi bir toplum halinde yaşama sanatını, temel hak ve özgürlüklerin gözetildiği, demokratik katılıma dayalı cumhuriyet fikrini kastederken, “vita brevis” yani “hayat kısadır” bölümü ise, ideal toplumsal yaşama giden yolda bir bayrak yarışı içinde olduğumuzu, geçmiş nesillerden alacaklı, gelecek nesillere ise borçlu olduğumuzu ima etmektedir. Her katılımcının bu genişletilmiş kavramsal çerçeveyi dilediği gibi yorumladığı, kişisel öyküsüne, yaklaşımına indirgediği “Ars Longa Vita Brevis / Sanat Uzun Hayat Kısadır” sergisi 28 Ocak 2024 tarihine kadar Müze Gazhane L binasında ziyaretçilerini bekliyor.