Sarımsak ve balın bir araya gelmesinin sağlık açısından ne kadar değerli olduğunu birçoğumuz biliyoruz.
İBN-İ SİNA BİN YIL ÖNCE KALME ALMIŞTI
Bu ikili, biri antibiyotik özelliklere sahipken diğeri virüslere karşı etkili bir savunma mekanizması sunmaktadır. İbn-i Sina, bin yıl önce kaleme aldığı eserinde sarımsağın pişirilerek ya da bal ile karıştırılarak tüketilmesini önermektedir.
İbn-i Sina'nın El-Kanun Fi't Tıbb adlı eserinde, dönemin birçok emiri, sultanı ve hükümdarının tedavisi için reçeteler yazdığı bilinmektedir. İbn-i Sina, kitabında sarımsağın sağlığa olan güçlü etkilerinden detaylı bir şekilde bahsetmektedir. Modern tıbbın öncülerinden olan İbn-i Sina, sebzelerin, bitkilerin, meyvelerin ve besinlerin bilinmeyen kullanım alanlarını deneyerek bu konuda kapsamlı bir bilgi biriktirmiştir.
İşte şifa dağıtan İbn-i Sina'nın sarımsakla ilgili önerileri, o dönemdeki liderlerin sağlık tedavilerinde ne kadar etkili olduğunu gösteriyor
SARIMSAĞI PİŞİRMEK DİŞ AĞRISINI GEÇİRİYOR
- Pişmiş sarımsaktan yapılan gargara diş ağrılarını giderir.
İBN-İ SİNA'NIN DİĞER SARIMSAK ÖNERİLERİ
- Sarımsak yabani naneyle pişirilip içilirse ve cilde sürülürse bitleri öldürür.
- Dövülmüş sarımsak bal ile karıştırıldığında balgamı söker.
- Hamileler ve hastalığı olanlar doktoruna danışmadan denememelidir.
SARIMSAĞIN FAYDALARI
- Sarımsak manganez, B6 ve C vitamini yanı sıra selenyum ve lif kaynağıdır
- Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur
- Kolesterol düzeyini düşürmeye yardım eder
- Kan basıncını düşürür ve kalp hastalıkları riskini azaltır
- Alzheimer ve demans gibi hastalıkları önlemeye yardımcıdır
- Kemik sağlığını iyileştirebilir
- Allicin serbest radikallere karşı korur
- Tansiyonu düşürme etkisi bulunur
- Egzersize bağlı kas hasarlarını azaltır
- Sarımsak kanser riskini azaltır
- Karaciğeri korur
- Doğal bir antibiyotiktir
- Mesane enfeksiyonlarına karşı etkilidir
- Kanser tedavisinde kullanılır