Milyonlarca emeklinin maaşına Ocak ayında yüzde 49,25 oranında maaş zammı yapılmıştı. Ancak bu zammın ardından en düşük emekli aylığı 10 bin TL’yi geçemedi. Emekliler ise maaşlarının düşük olmasından dert yanıyor. Bu noktada seyyanen zamma ilişkin SGK Uzmanı Dilek Ete flaş açıklamalarda bulundu.
Maaşlardaki düzensizliğin toparlanması için ise emeklilerin talebi seyyanen zam oldu. Seyyanen zam, eşit zam yapılması anlamına geliyor. Geçtiğimiz sene memurların maaşına ekstra olarak 8 bin 77 liralık bir zam yapılmıştı.
Bu zamlar genellikle enflasyon oranlarına göre belirlenir ve emeklilerin satın alma gücünü korumayı amaçlayan bir yapıdır. İktidar tarafı ise seyyanen zam konusunda kapıyı kapatmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin talebine ilişkin 6 aylık enflasyon farkını işaret ederek ekstra zam konusunun gündemlerinde olmadığını açıklamıştı.
4 aylık enflasyon farkına göre emeklinin yüzde 18,72 zammı kesinleşti. 2 aylık verinin de eklenmesi ile birlikten yüzde 25 oranında maaş zammının olacağı ise belirtiliyor. Bu oran ise açlık sınırının 19 bin TL’ye geldiği ortamda emekliye merhem olmaktan öteye gitmeyeceği söyleniyor.
Seyyanen zammın ise tek çözüm olduğu uzman isimler tarafından açıklanıyor. SGK Uzmanı Dilek Ete, 2016 yılından bu yana emeklinin bir kavanozun içine sıkıştırıldığını söylerken, kavanozun 2023 yılında patladığının altını çizdi.
Ete, “2016'dan beri emekliye yapmanız gereken seyyanen zam mı yapmıyorsunuz. Ne asgari ücret ne de emekli aile bu rakamlar ile geçinebilir. Seyyanen bir zammı için mecburlar. Onu emekliye vermek zorundalar” dedi.