Site ve apartman otoparklarında yeni karar! O kural artık kaldırıldı

Site ve apartman otoparklarında yeni karar! O kural artık kaldırıldı

Ülkemizde her geçen gün artan elektrikli araç sayısı nedeniyle ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri olan şarj istasyonları için kritik adım atıldı. Site ve apartman otoparklarında yeni düzenleme hayata geçirildi ve bu kural artık kaldırıldı.

Dün hibrit araçlar için ÖTV indirimi kararı alınırken, sektör temsilcileri bu kararın kısıtlı modelde uygulanabileceğini ancak zaman içinde model sayısının artacağını dile getirdi.

Türkiye’de tam elektrikli otomobillerin pazar payının her geçen gün katlanarak arttığına dikkat çeken uzmanlar, yaşanan en büyük sorunun ise evde veya işyerinde şarj imkanına erişimin kısıtlı olduğu dile getirdi.

Picture background

Bu durumun Türkiye’de tam elektrikli otomobile geçiş yapmayı ertelediği ifade edilirken, konuyla alakalı çok kritik bir karara imza atıldı.

BAKANLIK’TAN ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU KARARI

Alınan bu karar kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yayınladığı resmi karar ile bu soruna da kökten bir çözüm getirdi.

Picture background

Özellikle site ve apartmanlarda yaşayanlar için ortak alanlarda şarj istasyonu kurulumu konusu zaman zaman anlaşmazlıklara neden oluyordu. Ancak alınan bu yeni karar neticesinde artık elektrikli araç sahipleri, şarj istasyonu kurulumu için eskisi gibi zorlu ve uzun süren bürokratik işlerle uğraşmayacak.

‘ŞARJ İSTASYONU KURMAK İÇİN 5’TE 4 ŞARTINA GEREK YOK’

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, şarj istasyonlarının ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığının altı çizilirken, şarj istasyonları kurulumunda 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19’uncu maddesinde yer alan maliklerin beşte dördünün rızasının aranmasına gerek olmadığına belirtildi.

Picture background

Aynı kanunun 42’nci maddesine atıfta bulunan Bakanlık, şarj istasyonu kurulumu için çoğunluğun kararının yeterli olacağını da bildirdi.

DETAYLAR NETLEŞTİ

Picture background

Açıklamanın devamında, “Bakanlığımıza yapılan başvurularda, site ve apartlamanların açık veya kapalı otopark alanlarında elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulması için kat malikleri kurulunda hangi oranda karar alınması gerektiğine dair sorular sorulmakta olup, konunun açıklanma ihtiyacı hasıl olmuştur. Herhangi bir inşai faaliye konu olmayan, kapalı mekân teşkil etmeyen ve blok olarak montajlı bir şekilde naklen getirilen, yangın ve elektrik tedbirleri alınmış olan ve sökülür takılır seyyar bir elektrikli cihaz niteliğindeki elektrikli araç şarj ünitelerinin ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesinde yer alan kapsamda olmaması nedeniyle, maliklerin beşte dördünün rızasının aranmasına gerek bulunmadığı, kanunun 42. maddesi kapsamında değerlendirilerek kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile kurulabileceği...” İfadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.