Su indiriminin detayları belli oldu

Su indiriminin detayları belli oldu

Çiftçilerin su kullanım bedeline yapılacak yüzde 50 indiriminin uygulama esasları belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. 

 

Mehmet Emin ÖZTÜRK / KAMU SON HABER 

Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Tebliği" yayımlandı. Su kullandım bedeline yapılacak destekle ilgili detaylar tebliğ de yer aldı. 

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK 

Bu destekten yararlanacak üreticilerin  Çiftçi Kayıt Sistemi''ne (ÇKS) kayıtlı olması ve destekleme ödemesine esas veriler ile ÇKS sistemindeki verilerin uyumlu olması şartları aranacak. Üreticiler bu desteğe şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla başvuruda bulunabilecek. 

Desteklemeden yararlanacak sulama birliklerine kayıtlı üreticilerin, üretim sezonunda su kullanım hizmet bedelinin % 50’sinin tamamını dönemi içerisinde ödeme takvimine uygun olarak ödemiş olması ve su kullanım hizmet bedelinin %50 sinin sulama birliği hesabına aktarılmasını teminen EK-3’te düzenlenen muvafakatname ile birliğe başvurmuş olması gerekiyor. 

Desteklemeden yararlanacak sulama kooperatiflerine kayıtlı üreticilerin, üretim sezonunda su kullanım hizmet bedelinin tamamını dönemi içerisinde sulama kooperatiflerince ilan edilen ödeme takvimine uygun olarak ödemiş olması ve su kullanım hizmet bedelinin tamamının ödendiğine dair üretici adına düzenlenmiş belgeler (fatura, makbuz ve benzeri) ile birlikte dilekçe ile kooperatife müracaat etmiş olması gerekiyor.

DESTEK ÖDEMELERİ YAPILACAK 

Sulama birlikleri tarafından sulamanın işletme, bakım ve yönetim masraflarını karşılamaya yönelik ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen ve ölçüm çalışmalarının sonucuna göre tahakkuk edilen su kullanım hizmet bedelinin %50’si su kullanıcısı üretici tarafından sulama birliğine ödenecek. Su kullanım hizmet bedelinin geriye kalan % 50’si için hazırlanan icmaller ödenmek üzere haziran, ağustos, ekim ve aralık aylarının ilk haftası içinde Bakanlığa gönderilecek. Bakanlık bütçe imkanları çerçevesinde ödemeleri yapacak. 

Su kullanım hizmet bedeli kullanılan su miktarına göre “TL/m3” olarak belirlenen sulamalarda, ön yüklemeli ve peşin ödemeli elektronik kartlı sayaç kullanımlarına sulama birliği veya sulama kooperatifi tarafından sulanan bitkinin, birim alana çiftlik sulama suyu ihtiyacına göre belirlenecek olan bitki sulama suyu ihtiyacına göre hesaplanan miktardan daha fazla su yüklemesi yapılmayacak. 

Çiftçinin peşin ödemelerinde, su kullanım hizmet bedelinin %50’si su kullanıcısı üretici tarafından sulama birliğine ödenir ve ödenen bu miktar Bakanlık tarafından sulama birliğine üreticiler adına yapılacak ilk ödeme taksitinin icmalinde yer alır, sulama birliğince sonradan yapılan mesaha çalışmalarıyla tahakkuk eden su kullanım hizmet bedelinin fazla ya da az olma durumuna göre mahsuplaşma işlemi yapılır.

İl/ilçe müdürlükleri, kontrol, askı, itiraz ve değerlendirme süreçleri bittikten sonra icmalleri onaylayarak 17 Kasım 2023 günü mesai bitimine kadar Bakanlığa gönderir.

Su kullanım hizmet bedeline ilişkin olarak 31 Aralık 2023 tarihine kadar oluşabilecek ödeme talepleri ile ilgili olarak; icmal, askı, kontrol ve onay süreçleri ilgili birimlerince belirlenip, gerekli iş ve işlemler yapıldıktan sonra onaylanarak 9 Şubat 2024 günü mesai bitimine kadar Bakanlığa gönderilir.

Bu desteğe başvuran çiftçi, destek ödemesinin Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yapılmasını kabul eder. Ödemeler bankanın ilgili şubelerinde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır.

 

 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.