Tuna Kaya ev sahibi olmanın püf noktasını açıkladı ‘Bunu yapan köşeyi dönecek’

Tuna Kaya ev sahibi olmanın püf noktasını açıkladı ‘Bunu yapan köşeyi dönecek’

Ünlü ekonomist Tuna Kaya’da konut satışlarındaki azalmayı ‘fırsat’ diyerek uyarıda bulundu.

Enflasyon artışı ile birlikte hayat pahalılığı vatandaşı derinden etkiledi. Bu noktada ev fiyatlarındaki fahiş yükseliş ise dikkat çekti. Ancak son zamanlarda Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı ile birlikte konut satışlarında ciddi azalma meydana geldi. Ünlü ekonomist Tuna Kaya’da konut satışlarındaki azalmayı ‘fırsat’ diyerek uyarıda bulundu.

EV SATIŞLARINDA AZALMA VAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 düşerek 75 bin 569 olarak kaydedildi. Bu rakam, Mayıs 2021'den bu yana en düşük aylık satış olarak kaydedildi.

konut-1.jpg

KREDİ FAİZLERİ EV SATIŞLARINI ETKİLEDİ

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50 seviyesine getirmesi ile birlikte kredi kartı faiz oranları da rekor kırdı. Ev almak isteyen pek çok vatandaş yüzde 4 seviyelerini aşan kredi faizleri sebebiyle ev alımı gerçekleştiremedi.

KAYA: BÜYÜK CANLANMA OLACAK

Ev fiyatlarında da durgunluk yaşanması ev sahiplerini endişelendirse de sevindirici haber ünlü ekonomist Tuna Kaya’dan geldi. Kaya, konut piyasasında ibrenin terse döneceğini açıkladı.

konut-2.jpg

Kaya, şu açıklamalarda bulundu;

“Konut piyasası şu an itibariyle gözden düşmüş. Kimse konuta bakmıyor. Hatta çok sayıda ev sahibi veya birden fazla evi olanlar ellerindeki konutu çıkarıp faize giriyor. Öncelikle konut piyasasında genel anlamda 3 yıllık bir yükseliş trendi sonrasında 2 yıllık bir durağanlık zamanına girdi. Bir miktar düşüş, ondan sonra tekrar bir yükseliş trendi başlayacak. Konut piyasasında 2020, 2021 ve 2022 yıllarında ciddi bir yükseliş oldu ve 2023 2024 yıllarında ise şu anki süreçte bir durağanlık var. Ancak 2025 yılı ilk çeyreği itibariyle konut piyasasında küçük de olsa canlanmanın olmasını bekliyorum ve 2025 yılı ortaları veya 2026 hatta 2027 yılında konutta büyük bir canlanma olacak”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.