Türkbank, seçim öncesi apar topar satıldı

Türkbank, seçim öncesi apar topar satıldı

Uzun yıllardır satışı gündemde olan ancak ihaleye çıkmayan Türk Ticaret Bankası, seçim öncesi değerinin çok altında bir fiyata satıldı.

110 yıllık Türk Ticaret Bankası (Türkbank) dün yapılan ihaleyle 455 milyon liraya satıldı.

7 firmanın şartname aldığı, 4 firmanın yarışma öncesi gerekçesiz elendiği, yarışmaya katılan 3 firmadan 2''sinin açık artırmaya katılmadığı ihalede 455 milyon liralık en yüksek teklifi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verdi.

İki ayrı bankanın daha lisansını elinde bulunduran Türkbank''ın kasasındaki varlıkları ve gayrimenkullerinin değerinin 300 milyon lirayı bulacağı hesaplanırken, bankanın piyasa değerinin 1 milyar liranın üzerinde olduğu iddia ediliyor.

Sözcü''den Erdoğan Süzer''in haberine göre, TMSF yönetiminin ihalede verilen 455 milyon liralık teklifi uygun bulması halinde 110 yıllık banka, iki ayrı banka lisansı, bilançodaki varlıkları ile değerli gayrimenkulleri TİM''e geçecek.

İHALE NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Maraş merkezli depremlerden kısa süre sonra, 28 Şubat 2023''de Türkbank''ı satışa çıkardı.

Aynı gün Resmi Gazetede yayımlanan ilanda bankanın muhammen bedeli 380 milyon lira olarak açıklandı. İhaleye katılmak isteyen firmalara 38 milyon lira nakit teminatı yatırmaları şart koşulurken şartname de 50 bin lira bedelle satışa çıkarıldı.

Türkbank ihalesi, ilanda belirtildiği gibi bugün sabah saat 10:00''da başladı.

İhaleye bankanın küçük hissedarları dahil hiç kimse alınmadı.

7 FİRMA ŞARTNAME ALDI

İhaleye katılmak üzere 7 firma şartname aldı. Bu firmalar ihaleyi katılmak için gerekli olan 38 milyon liralık nakit teminatı da yatırıp salonda hazır bulundu.

İhale başladı, komisyon daha baştan Ahlatçı Holding, Can Holding, Paribu ve Makara Kripto Para firmalarının ihaleye katılamayacağını bildirdi.

Salondan çıkarılan firma temsilcileri kendilerine hiçbir somut gerekçe gösterilmediğini, yarışmaya niçin alınmadıklarını anlayamadıklarını söylediler.

TMSF''DEN ONAY BEKLENİYOR

Türkbank ihalesine geri kalan Çelikler İnşaat, Akın Tekstil ve TİM''den oluşan üç talipliyle devam edildi.

Komisyon ihaleyi 450 milyon lirayla başlattı.

TİM açık artırmada bu bedeli 455 milyon liraya yükseltti. Diğer iki firmadan da yarışa katılıp teklif sunmaları istendi. Ancak yeni teklif sunmayan her iki firma da ihaleden çekildiğini bildirdi. Böylece 455 milyon liralık teklifle ihale tamamlandı. Nihai satış işlemi için TMSF yönetimin onayının alınması gerekiyor.

1913''TE FAALİYETE BAŞLAMIŞTI

İlk kez Mart 1913’te Sakarya''da faaliyete başlayan Türkbank''ın faaliyetine 2002 yılında son verilmişti.

Banka, çoğunluğu Rumeli’den Osmanlı’ya göç edenlerden oluşan 13 işadamı ve esnaf tarafından kurulmuştu.

BDDK, iş insanı Korkmaz Yiğit''e satıldıktan sonra Alaattin Çakıcı''nın ihale sürecine müdahale ettiğinin ortaya çıkmasıyla Mesut Yılmaz Hükümeti''ni de düşüren skandalın ardından Temmuz 2001''de bankacılık ve mevduat toplama yetkisi kaldırılan, Ağustos 2002''de de tamamen tasfiye edilen Türk Ticaret Bankası''na (Türkbank) 20 yıl sonra, 20 Kasım 2021''de yeniden faaliyet izni verilmişti.

TMSF''ye geçen bankanın mal varlıkları satılarak borçları ödendi. Kalan para da bankaya bırakıldı. TMSF 2021 yılında bankaya tekrar lisans alıp bankacılık faaliyetine başlatmıştı. Bu yolla bankanın değerinin arttırılıp satışı planlandı. CHP Milletvekili Erdoğan Toprak, lisans alınarak Türkbank''n satışa çıkarılmasını, “Türkbank üzerinden yeni bir vurgun senaryosu hazırlanıyor” iddiasında bulunmuştu.

İKİ BANKANIN DAHA SAHİBİ OLACAK

Yüzde 98 hissesi satışa çıkarılan Türkbank''ın bünyesinde İslam Ticaret Bankası ile Adapazarı İslam Ticaret Bankası isminde iki ayrı bankanın lisansı bulunuyor. Türkbank''ı alan firma bu iki bankanın da sahibi olacak. Bankanın 2021 yılı bilançosunda varlığı 209 milyon lira görünen bankanın Adapazarı''nda bir de tarihi binası bulunuyor. Bu binaya 2 yıl önce 4 milyon dolar (yaklaşık 80 milyon TL) bedelle alıcı çıktığı, ancak binanın satılmadığı ifade edildi.

Bankanın toplam varlığının 300 milyon liranın üzerinde olduğu, ihalede oluşan bedelin kabul edilip satışın onaylanması halinde Türkbank''ın gerçekte 100 ila 150 milyon liraya satılmış olacağı iddia edildi.

FAİK TUNAY’DAN TEPKİ

Büyük dedesi bankanın en büyük hissedarı ve ilk Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Adem İbrahim Beyzade olan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Faik Tunay, bankanın seçim öncesi ihaleyle satılmasına şu sözlerle tepki gösterdi:

''ACELEYLE SATTINIZ''

"Bankanın kurucusu aile olarak takipçisiyiz, değerinin çok altında acele ile sattınız apar ropar.

Seçimlere az zaman kaldı, seçimlerden sonra bu karar çok tartışılır, çok konuşacağız bunu."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.