Malzemeler:
Hamur için:
- 1 su bardağı süt (ılık)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine)
- 1 paket instant maya (10 gram)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 4-4.5 su bardağı un
- İç harcı için:
- 1 demet dereotu
- 150 gram beyaz peynir veya lor peyniri
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörek otu veya susam
Yapılışı:
- Dereotunu iyice yıkayıp ince ince kıyın. Beyaz peyniri de ufalayın veya rendeleyin.
- Büyük bir yoğurma kabına sütü, sıvı yağı, yumurta akını, mayayı, şekeri ve tuzu ekleyin. İyice karıştırın.
- Unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam edin. Hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
- Hamuru örtün ve yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Hamurunuz mayalandıkça kabaracaktır.
- Mayalanan hamuru unlanmış bir tezgahta merdane yardımıyla açın. Yaklaşık yarım cm kalınlığında bir dikdörtgen şekli oluşturun.
- Üzerine kıyılmış dereotunu ve ufalanmış beyaz peyniri serpiştirin. Dikdörtgenin uzun kenarından rulo şeklinde sarın.
- Ruloyu bir bıçak yardımıyla 2-3 cm kalınlığında dilimlere kesin.
- Yağlı kağıt serili fırın tepsisine poğaçaları dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 25-30 dakika sürebilir, fırından fırına değişebilir. Pişme süresini kontrol ederek fırından alın.
- Fırından çıkan sıcak dereotlu poğaçalarınızı ılınınca servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
- Not: Tarifteki ölçülerden ve aşamalardan farklılık gösterebileceğini unutmayın, özellikle un miktarı yoğurma sırasında ayarlanabilir.
İlgili Haberler