Karnıyarık Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet patlıcan
- 300 gram kıyma (dana ya da kuzu tercih edebilirsiniz)
- 2 adet orta boy domates
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Yapılışı:
- Patlıcanları alacalı şekilde soyun ve yıkayın. Uzunlamasına kesmeden, her birini ortadan ikiye bölün.
- Patlıcanların iç kısımlarını bıçakla hafifçe çizin, tuzlu suda 10-15 dakika bekletin. Bu süre sonunda patlıcanların acısının çıkması için suyunu sıkarak çıkarın ve kurulayın.
- Bir tavada ya da kızgın yağda patlıcanları hafifçe kızartın. Fazla yağını süzmek için kağıt havlu üzerine alın ve kenara koyun.
- Kıymayı bir tavaya alın ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Soğanlar pembeleşmeye başladığında doğranmış yeşil biberleri ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun.
- Küp doğranmış domatesleri ve ezilmiş sarımsakları ekleyin. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biber ekleyerek karıştırın.
- Domatesler suyunu çekip kıvam alana kadar pişirin. Son olarak ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve ocaktan alın.
- Patlıcanların iç kısımlarına hazırladığınız harçtan bolca doldurun.
- Patlıcanların üstüne birer dilim domates yerleştirin. Biraz tuz serpiştirin ve 1 yemek kaşığı domates salçasını üzerlerine paylaştırın.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, patlıcanlar yumuşayıp kızarana kadar pişirin. (Yaklaşık 30-40 dakika)
- Karnıyarık sıcak servis yapılabilir. Yanında pilav veya cacık ile servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun!
İlgili Haberler