Sinop'un öne çıkan meyvesi olan "bileydin" birçok sağlık yararı ile dikkat çekiyor.
Bileydin meyvesi, diğer adlarıyla "dağ çileği" veya "kocayemiş" olarak bilinir ve Sinop'ta ceviz büyüklüğünde olgunlaşır.
Bu benzersiz meyve, önce yeşil, sonra sarı ve olgunlaştığında kırmızı renge dönüşen bir süreci takip eder. Halk arasında, bu meyvenin ağaçlarda kızardığı zaman hava soğuyacağına inanılır.
"TAM BİR VİTAMİN DEPOSUDUR VE YAŞLANMAYA KARŞI ETKİLİ"
Bitki uzmanı Ahmet Maranki, bileydin meyvesini doğada kendiliğinden yetişen bir meyve olarak tanımlayarak, "Normal çilekten daha küçük boyutlarda olması dışında farklılık gösterir. Dağ çileği, tam bir vitamin deposudur ve yaşlanmaya karşı etkili bir doğal anti-aging meyvesidir. Ayrıca, bazı virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahip olduğu bilinmektedir" şeklinde açıklamada bulunuyor.
Maranki, dağ çileğinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayarak, "Dağ çileği, yüksek besin değeri taşıyan bir meyvedir. C vitamini açısından zengin olan bu meyve, ishale sebep olan mikroorganizmaları durdurma özelliğine sahiptir. Ayrıca, vücuttaki serbest radikallerin atılmasına yardımcı olarak ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir" diyor.
BİLEYDİN MEYVESİNİN FAYDALARI
Bileydin meyvesinin faydaları arasında; tansiyonu düşürme, kanı temizleme, kansere karşı kalkan oluşturuyor ve idrar söktürücü özellik sayesinde safra ve böbrek taşlarına karşı fayda sağlama ve aşırı tüketildiğinde sarhoş edici etkiler bulunmaktadır.
BİLEYDİN MEYVESİNİN TÜKETİMİ
Dağ çileğini çiğ veya kurutulmuş olarak tüketmek mümkündür. Ancak uzmanlar, kurutulmuş dağ çileğinin sağlık açısından daha faydalı olduğunu önermektedir. Günlük olarak bir avuç kadar tüketilmesi, vücudun günlük vitamin ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır.