Vitamin ve mineral bakımından son derece zengin olan Hint inciri meyvesi, sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Bu meyve, ilaç yapımında da kullanılan ve üzerinde birçok diken bulunan bir yapıya sahiptir.
Meyve içerisinde değerli tohumları barındırır ve tatlı, sululuğuyla bilinir.
Ancak tüketilirken kabuk kısmının soyularak çıkarılması önerilir.
Doğal olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bu meyve, Türkiye'de özellikle Akdeniz, Ege ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde Orta Fırat Bölümü'nde bulunur.
Hint inciri, kaktüsgiller familyasından gelmektedir ve sadece susuzluğa dayanıklılığı ile değil, aynı zamanda diğer kaktüslerden farklı olarak meyve verme özelliği ile de dikkat çeker.
Kurak ve susuz iklimlere karşı dayanıklılığı nedeniyle "sabır" bitkisi olarak adlandırılmaktadır.
HİNT İNCİRİNİN FAYDALARI
Bu meyvenin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.
İdrar söktürücü, antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
Aynı zamanda hint inciri çiçeklerinde yüksek miktarda K vitamini içermesi, kardiyovasküler ve onkojenik hastalıkların önlenmesinde etkili bir rol oynar.
Hint inciri, doymuş yağ asitleri bakımından zengin olmasıyla birlikte, sağlıklı bir diyet lifi kaynağı olarak da öne çıkar. Bu özellikleriyle Hint inciri, besleyici ve sağlıklı bir alternatif sunarak çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesine katkı sağlar.
HİNT İNCİRİNİN TÜKETİMİ
Öncelikle dikenli incir toplarken titizlikle davranmalısınız.
Kalın bir eldiven kullanarak toplama işlemine başlamalı ve ardından eldiven yardımıyla dikkatlice doğramalısınız.
Aksi takdirde dikenlerin cilde batması sorunu yaşanabilir, bu yüzden havlu ya da kalın eldiven kullanmak önemlidir.
Dış katmanını nazikçe bıçakla soyduktan sonra içerisindeki çekirdekli meyve doğrudan tüketilebilir. Lezzeti dut ve kavuna benzer, aşırı tatlı veya yoğun değildir.
Aromatik bir meyve olarak bilinir. İçindeki yüksek lif miktarı, özellikle diyet yapan bireylerde uzun süreli tokluk hissi sağlamak açısından faydalıdır.
Günlük tüketim miktarı olarak 1-2 adet önerilmektedir, ancak 5 taneden fazlasının tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tüketim, ishal, kaşıntı, alerji gibi reaksiyonlara neden olabilir, bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir.