Yürürken ağrı çekenler dikkat! Sinsi ilerleyen vitrin hastalığı ortaya çıktı

Yürürken ağrı çekenler dikkat! Sinsi ilerleyen vitrin hastalığı ortaya çıktı

Yürürken aniden bir veya iki bacağına ağrı girenler için büyük uyarı yapıldı. Vitrin hastalığı ortaya çıktı. Uzmanlar ‘erken teşhis önemli’ dedi.

Vitrin hastalığı sessizce ilerleyerek aniden ortaya çıkan bir hastalık olarak ifade ediliyor. Uzmanlar, erken teşhisin önemli olduğunu vurguladıkları bu hastalıkla ilgili olarak kişinin yürürken bacaklarında ağrı çekmesi şeklinde görüldüğünü ifade ediyor.

Bir ya da iki bacakta görülebilen ağrı nedeniyle kişilerin sık sık dinlenmek istediklerini ifade eden uzmanlar, bu hastalığın bacaklara giden atardamarların daralması ya da tıkanması şeklinde ortaya çıktığını ifade etti.

‘HASTA ANİDEN DURUP DİNLENME İHTİYACI DUYAR’

Vitrin hastalığının bacaklara giden atardamarların daralmasına ya da tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıktığını söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Uğur Cangel, “Bu hatsalar yolda yürürken bacak ağrısı çekmeye başlar. Bu ağrı tek ya da iki bacakta olur ve aniden ortaya çıkınca kişi yürüyemez hale gelir. Vitrin Hastalığı denmesinin nedeni de budur zaten, bir anda durma ya da oturup dinlenme ihtiyacı hisseder hasta. Çoğu hasta da vitrine bakıyormuş gibi yapıp biraz dinlenerek durumu geçiştirmeye çalışır. Birkaç dakika dinlendikten sonra ağrı geçer ve hasta yeniden yürümeye başlar. Ancak bu durum yürümeye başladıktan bir süre sonra yine tekrarlar” şeklinde açıkladı.

VİTRİN HASTALIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vitrin hastalığı, bilimsel adıyla periferik arter hastalığı (PAD), bacaklardaki atardamarların daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, bacak kaslarına yeterli kan akışının sağlanamamasına neden olur.

Hastalar genellikle yürürken bacaklarında ağrı, kramp veya yorgunluk hissederler ve bu yüzden sık sık durup dinlenme ihtiyacı duyarlar. Bu belirtiler nedeniyle hastalık, kişilerin alışveriş yaparken vitrinlere bakmak için sık sık durmalarına benzetilerek "vitrin hastalığı" olarak adlandırılmıştır.

Vitrin hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Bacaklarda ağrı, kramp veya yorgunluk, özellikle yürürken
  • Yürürken ağrı başlayıp, durunca geçmesi
  • Bacaklarda soğukluk, uyuşma veya renk değişikliği
  • Yaraların geç iyileşmesi veya bacaklarda enfeksiyon riskinin artması

Risk faktörleri:

  • Sigara içmek
  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Obezite
  • Yaşlılık (50 yaş üstü)

SESSİZ İLERLER VE ANİDEN GÖRÜLÜR

Periferik damar hastalığı görünen her iki kişiden birinde belirti vermediğini ifade eden Dr. Uğur Cangel, “Periferik damar hastalığı genelde maalesef belirti vermeden sessiz ilerleyen bir hastalık. Bu nedenle genelde ileri aşamada belirtiler ortaya çıkıyor. En sık görülen belirtiler ise; kişinin günden güne yürüme mesafesinin kısalması, yürürken kalça, uyluk ve bacaklara kramplar şeklinde ağrı girmesi. Bu ağrının yürüyüş esnasında şiddetlenmesi ve kişinin yürürken dinlenmesine neden olur. Kişi bir süre dinlendikten sonra azalır ya da geçer ama yürümeye başladıktan belli bir süre sonra tekrar eder. Zamanla yürüme mesafesi kısalır. İleri evrede bacaklarda kılların dökülmesine, bacağın incelmesine, tırnakların kalınlaşmasına, cildin kurumasına neden olur. Önlem alınmazsa bu ağrılar daha ileri evrede istirahat halinde de görülmeye başlar. Hatta öyle şiddetlenir ki bu ağrılar, hastalar ağrıdan günlerce uyuyamaz, bacaklarını rahatlatmak için aşağı sarkıtmak durumunda kalır ve oturur pozisyonda uyumaya çalışır. Son evrede ise ayaklarda, topuk ve parmak uçlarında yaralar açılmaya başlar ve bu durum kangren ve uzuv kayıplarına kadar ilerler” ifadelerinde bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.