ABD, Eylem Tok'un Türkiye’ye iadesini uygun gördü

ABD, Eylem Tok'un Türkiye’ye iadesini uygun gördü

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi için başsavcılığa bir mektup gönderildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Massachussetts Bölge Başsavcılığına gönderilen mektupta, ehliyetsiz kullandığı otomobil ile Oğuz Murat Aci'nin ölümüne sebep olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur’un annesi yazar Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine yönelik görüşler ortaya konuldu.

Tam Henen imzasıyla Başsavcılığa iletilen mektupta, “Türkiye hükümetinden alınan yeni bilgilere dayanarak” Eylem Tok'un iadesinin uygun bulunduğu kaydedildi.

Mektupta, “Türkiye’nin iadesini talep ettiği Eylem Tok’a atfedilen her iki suçun da ABD ile Türkiye arasındaki suçlu iadesi anlaşması çerçevesindeki gereklilikleri karşıladığını unutmayın.” denildi.

Tok'un ilk başta sadece “bir suçluyu koruma” suçlamasıyla mahkemeye gönderilmesi gerektiğinin düşünüldüğü aktarılan mektupta, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgilerde, “delilleri yok etme, gizleme ya da değiştirme” gibi suçların da işlendiğinin anlaşıldığı bildirildi.

ow5zcvt2rkqrzdhhtshvyw.webpMektupta, şu ifadelere yer verildi:

“Buna göre, Türkiye’nin yeni bilgileri anlaşmanın gerektirdiği gibi diplomatik kanaldan, resmi olarak Bakanlığa sunduğu zaman yeni bir beyanname imzalanmasını bekliyorum. Bakanlığın anlaşma çerçevesinde Türkiye’nin talebinde yer alan her iki suçun da iade edilebilir suçlar olduğuna inandığımı açıkça belirtiyorum.”

Son olarak, Boston kentinde mahkemeye çıkarılması beklenen Tok hakkındaki duruşmanın 2. Kez ertelenerek 1 Temmuz tarihine kaydırıldığı öğrenilmişti.

EYÜPSULTAN'DAKİ KAZA

1 Mart tarihinde Eyüpsultan'da seyreden 3 ATV aracından biri arızalanarak yol kenarına çekilmiş, araç tamir edilmeye çalışıldığı esnada da aynı yönde ilerleyen 2 araçtan biri buradaki 3 ATV aracına çarpmıştı.

Olay sonucunda yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci yaşamını yitirmişti.

Kazaya sebep olan 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücü Timur Cihantimur'un kaza yerine gelen annesi yazar Eylem Tok ile önce Mısır'a, buradan da ABD'ye gittikleri belirlenmişti.

abd-disisleri-bakanligi-eylem-tok-un-turkiye-ye-iadesi-uygun-karari-verdi-4660.jpg

Adalet Bakanlığı, Tok ve Cihantimur’un iade edilmesi için geçici tutuklama talebini ABD’nin yetkili makamlarına iletmişti.

Geçtiğimiz günlerde Boston kentinde gözaltına alınan şüpheliler hakkında burada yürütülen mahkeme süreci devam ediyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.