Agresif tür İstanbul’un o ilçelerinde yaygınlaştı! Kıyafetin üstünden ısırıyor, alerjik reaksiyona neden oluyor

Agresif tür İstanbul’un o ilçelerinde yaygınlaştı! Kıyafetin üstünden ısırıyor, alerjik reaksiyona neden oluyor

Birçok kişinin başına bela olan tür, vatandaşların derisinde alerjik reaksiyona neden oluyor.

İstanbul, Asya kaplan sivrisineği tehdidi altında artan bir yayılım gösteriyor. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, bu türün özellikle sığ sularda yumurtladığını ve ısırıklarının alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini vurguluyor. İstanbul'un bazı bölgelerinde görülen bu sivrisinek türü için İyison, balkon ve bahçelerde su birikintisi bırakılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca belediyelerin bu konuda ilaçlama çalışmalarını artırması gerektiğini belirtiyor.

sivriii.webp

GİYSİLERİN ÜZERİNDEN ISIRABİLİYOR

Doç. Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineği üzerine yaptığı çalışmalarda, bu sivrisineğin Türkiye'deki popülasyonunu detaylı bir şekilde inceliyor. Bu sivrisineğin giysilerin üzerinden bile ısırabilme yeteneği olduğunu ve birçok ciddi hastalığı taşıyabilme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. İyison, Asya kaplan sivrisineğinin sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve Batı Nil virüsü gibi hastalıkları taşıyabildiğini, ancak bu hastalıkların Türkiye'deki varlığına dair henüz bir vakaya rastlanmadığını vurguluyor. Uzun vadeli ve çevre dostu mücadele yöntemleri geliştirmek amacıyla sürdürdüğü araştırmalarında, bu sivrisinek türünün ekolojik etkilerini ve kontrol stratejilerini de değerlendiriyor.

sivrisine.webp

'AGRESİF TÜR' OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Doç. Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineğinin özellikleri sebebiyle "agresif bir tür" olarak nitelendirildiğini belirtti. İyison, bu sivrisinek türünün küresel ticaret ve iklim değişikliği gibi faktörlerle bölgesel olarak yayıldığını ve Türkiye'de ilk kez 2011 yılında Trakya'da görüldüğünü, sonrasında ise 2017'de Karadeniz bölgesinde tespit edildikten sonra İstanbul ve çevre illere de yayıldığını ifade etti. İklim değişikliğinin sıcaklık artışlarıyla birlikte sivrisineklerin üreme hızının ve bıraktıkları yumurta sayısının artmasına yol açtığını, bu durumun sivrisinek popülasyonlarının artmasına ve dolayısıyla insanlara daha fazla zarar vermesine neden olduğunu açıkladı.

Doç. Dr. İyison, ayrıca Asya kaplan sivrisineğinin ısırıklarının alerjik reaksiyonlara neden olduğunu, bu durumda kasılma ve kızarma gibi belirtiler görüldüğünü söyledi. Isırmalar sonucu ortaya çıkan bu reaksiyonların tedavisi için buz uygulamanın iltihaplanmayı ve kaşıntıyı azaltabileceğini, antihistaminik merhemlerin de kullanılabileceğini belirtti. Özellikle sivrisineğin boğaz gibi hassas bölgeleri ısırması durumunda acil tıbbi müdahale gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.