Kolajen, cildin yaşlanma etkilerini azaltan ve aynı zamanda kaslarda, kemiklerde, kıkırdaklarda, liflerde bulunan özel bir proteindir. Kemiklerin, kasların güçlü kalması ve cildin elastikiyetini koruması için kolajene ihtiyaç duyulur.
Kolajen, cildin yaşlanma etkilerini azaltan ve aynı zamanda kaslarda, kemiklerde, kıkırdaklarda, liflerde bulunan özel bir proteindir. Kemiklerin, kasların güçlü kalması ve cildin elastikiyetini koruması için kolajene ihtiyaç duyulur.
Vücudun belirli bir yaşa kadar aktif olarak ürettiği kolajen proteini, yaşla birlikte azalmaya başlar. Azaldıkça dışarıdan takviyesi gereken kolajen azaldığında cildin elastik yapısı bozulmaya başlayarak sarkmalara neden olur, kemikler kırılganlaşmaya başlar ya da eklem ağrıları baş gösterir. İşte bu yüzden doğal yollardan kolajen üretimini destekleyici besinleri tüketmemiz gerekir.
Bazı gıdalar doğal olarak kolajen içerirler ve bunlar kolajen üretimini destekler. Peki, kolajen içeren yiyecekler neler?
İLİK SUYU VE PAÇA ÇORBASI
İlk olarak en çok bilinen kolajen üretici gıdadan bahsedelim. Kemikleri, eklemleri, kasları besleyen ve cilde elastik yapısını kazandıran en önemli gıda ilik suyudur. Kelle paça çorbası, ilik suyu gibi besinleri tüketerek vücudunuzdaki kolajen üretimini sağlıklı bir şekilde destekleyebilirsiniz.
SOĞUK SU BALIKLARI
Kolajen içeren yiyecekler arasında balık da bulunuyor. Özellikle sardalya, somon, uskumru gibi soğuk su balıkları, cildinize iyi gelecek proteini içeriyor.
KIRMIZI MEYVELER
Yaban mersini, çilek, böğürtlen, ahududu gibi kırmızı meyveler de kolajen içerirler. Bu meyveleri mevsimine göre tüketebilir, vücudunuzdaki kolajen seviyelerini artırabilirsiniz.
YUMURTA
En önemli kolajen kaynaklarından biri de yumurtadır. Vücuttaki kolajen üretimini destekleyen ve yüksek miktarda aminoasit içeren yumurtayı her gün bir kere tüketebilirsiniz.
TURUNÇGİLLER
Besleyici narenciyeleri tüketmeniz, kolajen üretiminiz açısından önemli. Bunun için portakal, greyfurt, mandalina ve limon tüketebilirsiniz.
ELMA
Elma çoğu kişinin severek tükettiği meyvelerdendir. İçerdiği askorbik asit sayesinde cildin koruyucu bariyeri kolajen yapımı için önemli bir kaynaktır. Cilt sağlığını koruyan bakır mineralini de bolca içerir.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Kolajen içeren gıdalar arasında yeşil yapraklı sebzeleri sayabiliriz. Özellikle kara lahana tüketmek kolajen için önemli. Bunun dışında brokoli, kahana, ıspanak veya pazı tüketiminizi artırabilirsiniz.