Dünya acil duruma geçecek! O ülkede vakalar gittikçe artıyor ‘Bu sefer daha bulaşıcı’

Dünya acil duruma geçecek! O ülkede vakalar gittikçe artıyor ‘Bu sefer daha bulaşıcı’

Dünya acil duruma geçecek. O ülkede vakalarda ciddi artış yaşanıyor.

Afrika'da, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, maymun çiçeği virüsünün yeni bir varyantı hızla yayılıyor. "Mpox" olarak da bilinen bu viral enfeksiyon, yakın temas yoluyla bulaşarak grip benzeri semptomlar ve irin dolu lezyonlara neden oluyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Afrika CDC), vakalarda ciddi bir artış olduğunu ve durumun kontrol altına alınması için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti. Afrika Birliği ile işbirliği yaparak, kıtada halk sağlığı acil durumu ilan edilmesi için çalışmalar başlatıldı.

YENİ VARYANT DAHA BULAŞICI

Clade Ib olarak adlandırılan bu yeni varyant, özellikle çocuklar arasında kolayca bulaşıyor. Kongo'da bu yıl 503 ölüm dahil 13.000'den fazla şüpheli mpox vakası görüldü. Komşu ülkeler olan Ruanda, Uganda ve Kenya'da da vakalar bildirildi.

1024xauto.webp

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN UYARI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Afrika'daki durumu yakından takip ediyor. DSÖ, Kongo'daki salgının uluslararası önemi haiz bir halk sağlığı acil durumu olup olmadığını değerlendirmek için bir acil durum komitesi toplayacak.

640xauto-4.webp

AŞI ÇALIŞMALARI HIZLANIYOR

Bu durum karşısında, aşı üretimi için çalışmalar hızlandırıldı. Alman ilaç üreticisi BioNTech ile görüşmeler yapıldı ve aşı üretimi konusunda işbirliği yapılması planlanıyor.

Afrika Birliği, mpox müdahalesi için 10,4 milyon dolarlık acil durum finansmanı sağladı. Bu fon, salgınla mücadele için kullanılacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.