Türkiye’de özellikle son yıllarda fahiş kira artışlarının önüne geçilemiyor. Yalnızca İstanbul’da değil az nüfuslu, küçük şehirlerde bile konut ve iş yeri kiraları kontrolsüz bir şekilde yükseliyor.
Türkiye’de özellikle son yıllarda fahiş kira artışlarının önüne geçilemiyor. Yalnızca İstanbul’da değil az nüfuslu, küçük şehirlerde bile konut ve iş yeri kiraları kontrolsüz bir şekilde yükseliyor.
Sabah'tan Murathan Yıldırım'ın haberine göre, sektör temsilcileri fahiş kira artışlarının önüne geçebilmek adın yeni bir çözüm önerisi sunuyor. Uzmanlar, şehre ve semtlere göre özel taban-tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesinin bu sorunu kökten çözeceğini dile getiriyor.
SEMTE GÖRE FİYATLANDIRMA NASIL OLACAK?
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Türkiye'deki keyfi kira artışlarının vatandaşları ciddi anlamda mağdur ettiğini ve bu sorunun ortadan kaldırılması için kira artışlarının bir sisteme bağlanması gerektiğini öne sürdü.
Almanya'da uygulanan kira endeksi modelini örnek gösteren Akçam, bu modelin kiraların aynı bölgedeki diğer benzer konutlarla uyumlu olmasını sağladığını dile getirdi. ABD'de ise Kira Kurulu tarafından yıllık olarak kira artışları belirlendiğini ve belirlenen bu rakamlar aynen tatbik edildiğini anlattı.
Birleşik Krallık ve İsveç'te de benzer uygulamaların olduğunu aktaran Akçam, bu ülkelerde kiraların adil olmasını sağlamak için bağımsız kurumlar veya taraflar arasında yapılan görüşmeler sonucu belirlendiğini söyledi.
Akçam, Türkiye'de de en azından büyükşehirlerde semte göre tavan ve taban fiyat uygulamasına geçilmesi gerektiğini savunuyor.
Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren de fahiş kira artışlarının önüne geçebilmek için bölgesel bazda tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor.
Temmuz ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte ağustos ayı kira artış oranı da yüzde 65.93 olarak netleşti. Bu durum, kiracıların bütçesini daha da zorluyor ve konut sorununu daha da derinleştiriyor.