Aydın’ın milli meyvesi olarak bilinen kuru incir hasat sezonu başladı. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen kuru incir alım töreni, bu yıl üreticilerin yüzünü güldürdü. Geçen yıl 350 TL’den alınan kuru incir, bu yıl 700 TL’den alındı. Bu sembolik fiyat artışı, üreticiler tarafından olumlu karşılandı.
Aydın Valisi Yakup Canbolat ve üreticilerin katılımıyla gerçekleştirilen tören sırasında, kilosu 700 TL’den 86 kilogram kuru incir alımı gerçekleştirildi.
YÜZDE 60'I AYDIN'DA GERÇEKLEŞİYOR
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, sezonun hayırlı olmasını dileyerek, bu yıl kalitenin yüksek olduğunu belirtti. Çondur, “Dünyanın en büyük incir üreticisi olan topraklarda yaşıyoruz. Türkiye'nin de toplam incir üretiminin yüzde 60'ı Aydın'da gerçekleşiyor. Kuru incir bizim için, ilimiz ekonomisi için, ülke tarımı için de önemli bir meyve. Bu sene de yılın getirdiği şartlardan dolayı, iklim özellikleri, sıcaklıkların erken başlaması ve yoğun olmasından dolayı sezonumuz erken bir vakitte gerçekleşti. Kaliteli bir yıl geçiriyoruz. Özellikle hakim rüzgarın poyraz olmasından dolayı mahsullerimiz hem renk olarak hem de nefaset olarak çok güzel. Bu yıl kaliteli bir yıl yaşıyoruz. Rekolte için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Daha rekolte tahmini çalışmalarını bakanlık henüz açıklamadı. O yüzden biz de dillendiremiyoruz ama rekoltemiz geçen yılın bir miktar daha altında gerçekleşecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
Aydın Ticaret Borsası’nda düzenlenen yılın ilk kuru incir alım töreninde, çeşitli ilçelerden gelen 8 üreticiden temsili olarak 86 kilogram kuru incir alındı. Bu incirlerin kilosu 700 TL’den fiyatlandırıldı.