Geleneksel hale gelen 'Deve Oyunları' bu yıl da kutlandı

Geleneksel hale gelen 'Deve Oyunları' bu yıl da kutlandı

Bursa’nın geleneksel oyunu bu yıl da izleyenleri kendine hayran bıraktı.

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Çaybaşı Mahallesi'nde her sene düzenlenen 'Deve Oyunları', bu yıl da coşkuyla kutlandı. Geleneksel olarak Kurban Bayramı'nda gerçekleştirilen bu etkinlikte, doktor, imam, cadı, ayı, asker, davulcu ve kız gibi farklı karakterlerden oluşan bir oyun ekibi, mahalle sakinlerine renkli ve eğlenceli anlar yaşattı. Bazı çocuklar korkuyla yaklaştı cadı ve ayı figürlerine, bazıları ise eğlencenin tadını çıkardı.

Deve oyunu, tahta ve demir iskelet üzerine yerleştirilmiş kilimle örtülü maket develerin içine giren gençlerle başlar. Deveci başı, deve sahibi ve kız figürlerinin sahneye gelmesiyle birlikte, oyun kız kaçırma temasıyla başlar ve ardından kaçırılan kızın jandarma tarafından kovalanması, ayının hastalanması ve doktor tarafından tedavi edilmesiyle devam eder.

Köy Muhtarı Mehmet Aydın, Deve Oyunları'nın Çaybaşı Köyü'nün köklü kültürünün bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Bu geleneği asırlardır sürdürüyoruz ve gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteriyoruz. Köyümüzdeki gelenekleri yaşatmak ve değerlerimizi korumak istiyoruz. Her yıl Kurban Bayramı'nda düzenlediğimiz Deve Oyunları, köy seyirlik oyunlarının önemli bir örneğini teşkil ediyor. Bu miras, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhumuzu güçlendiriyor. Gelecek kuşaklara bu önemli geleneği aktarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.