İstanbul’da ilginç bir olay: Yunus 6 gün boyunca ölü arkadaşını taşıdı

İstanbul’da ilginç bir olay: Yunus 6 gün boyunca ölü arkadaşını taşıdı

İstanbul Zeytinburnu açıklarında yaşanan ilginç bir olay, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.

İstanbul Zeytinburnu açıklarında yaşanan olağanüstü bir olay, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Ölen bir yunusun, başka bir yunus tarafından tam 6 gün boyunca sürüklenerek Yeşilköy sahiline getirilmesi, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın bilimsel dergisinde yayımlandı.

Doç. Dr. Arda Tonay, bu davranışın dünya denizlerinde daha önce sadece 24 yunus ve balina türünde 96 kez gözlemlendiğini belirtti. Tonay, "Üç ayrı gözlemde de en az 6 gün boyunca başından ayrılmadığı görülüyor. Zeytinburnu'ndan Yeşilköy'e kadar birlikte aktılar. Bilimsel anlamda çok ilginç bir kayıttı" dedi.

94277-3.jpg

"EPİMELETİK" DAVRANIŞIN NADİR ÖRNEĞİ

Bu tür davranışa bilimsel olarak "epimeletik" deniyor. Canlı veya ölü bir bireye diğer bireyin yardım etmesi, onu korumaya çalışması anlamına geliyor. Doç. Dr. Tonay, genellikle anne-yavru arasında görülen bu davranışın, iki yetişkin arasında olması nedeniyle oldukça nadir olduğunu vurguladı.

94277-2.jpg

BİLİMSEL MAKALEYE KONU OLDU

Olay, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın 30 yıldır yayınlanan "Journal of the Black Sea /Mediterranean Environment" dergisinde yayımlanan bir makaleyle bilim dünyasına duyuruldu. Doç. Dr. Tonay, bu tür olayların deniz ekosistemleri hakkında önemli bilgiler verdiğini ve gelecekteki araştırmalara ışık tutacağını belirtti.

94277.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.