Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler barındıran ‘Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ kabul edildi.
AKP'nin uzun süredir üzerinde çalışma yürüttüğü teklif, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin hükümler içeriyor.
Ayrıca teklif, müşterilerin risklere karşı korunması hakkında da düzenlemeler barındırıyor.
KRİPTO VARLIKLARA EL KONULAMAYACAK
Teklife göre, müşterilerin sahip olduğu nakit ve kripto varlıklar, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle haczedilemeyecek.
Aynı şekilde kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlıkları da müşterilerin borçları sebebiyle kamu alacakları için bile olsa rehnedilemeyecek, haczedilemeyecek ve üzerlerine ihtiyati tedbir konulamayacak.
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşterilere ait varlıklara ilişkin haciz ve tedbir gibi her türlü idari ve adli talepleri yerine getirmekle mükellef olacak.
Adli makamlarca müşterilere ait varlıklara el konulması halinde, bu varlıklar yetkilendirilmiş saklama hizmeti sağlayan kuruluşlarca oluşturulacak cüzdanlarda muhafaza edilecek.
5 YILA KADAR HAPİS CEZASI
İzin almaksızın hizmet sağlayıcı olarak faaliyet yürüten gerçek ve tüzel kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin ile 10 bin gün arasında adli para cezası kesilecek.
Saklama, koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu kripto varlıkları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren hizmet sağlayıcılar ise 8 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.
Zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya çalışan faillere ise 14 yıldan 20 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek.