Litresi 400 bin TL’den satılıyor ‘Isparta’da Üreticiler binbir emekle hazırlıyor’

Litresi 400 bin TL’den satılıyor ‘Isparta’da Üreticiler binbir emekle hazırlıyor’

Isparta’dan tüm dünyaya satılan o ürünün hasadı başladı. Litresi 400 bin TL satılıyor.

Türkiye'nin gül bahçesi Isparta'da gül çiçeği hasadı aralıksız sürüyor. Üreticiler tarafında sabahın erken saatlerinde toplanan güller, kantarlarda tartılmasının ardından fabrikalara götürülüyor.

Toplanan güllerle fabrikalarda gül çiçeklerinden gül yağı, ve gül suyu elde ediliyor. Tüm dünyada kozmetik ve parfümeri alanında kullanılan ve geçtiğimiz yıl 12 bin euro'ya kadar çıkan bir kilogram gül yağı, yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden çıkartıldığı ifade ediliyor.

aw220138-09.jpg

10 - 11 TON ÜZERİNDE REKOLTE BEKLENİYOR

Havaların belirsizliğinden dolayı bu yıl Isparta’da hasadın erken başladığını ifade eden Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Koçak, "Güller her gün sabah erken saatlerde toplanarak kendi organizasyonlarımızla, nakliyelerimizle fabrikalarımıza nakillerini yaparak işlenmek üzere fabrikalara yolculuğu başlıyor gülün. Fabrikaya gelen güller erken saatlerde işlemeye tabi tutuluyor. İşçilerimiz tarafından kaynatılmak üzere kazanlara aktarılıyor ve yaklaşık iki saatlik kaynama işlemine tabi tutularak günün sonunda artık ham madde olarak gül üretimini gerçekleştirmiş oluyoruz" şeklinde konuştu.

aw220138-01.jpg

Yıllık yağış oranının önceki yıllara göre bu yıl düşük olduğunu aktaran Koçak, sezonun yağmurlu geçmesi gül için çok önemli olduğunu kaydetti. Yağmurun gülü beslemesi gülün daha kaliteli, yağ oranının daha iyi olması anlamına geldiğini aktaran Nafiz Koçak “Bu yıl geçen yılki yağmur sezonunu yakalayamadığı için biraz bölgede don olayı ve biraz da dolu şartlarında sıkıntılar oluştu bu da istenilen rekolteleri biraz aşağı çekti. Bu yıl bu da bizim hesaplamalarımıza, değerlendirmemize göre yaklaşık 10-11 bin tonun üzerinde bir rekolte beklenmektedir yine bu şartlara rağmen" ifadelerini kullandı.

aw220138-06.jpg

"12 BİN EURO'NUN ÜZERİNDE OLACAĞI KANAATİNDEYİZ"

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65'inin Isparta'dan karşıladı. Gül yağı konusunda dünya üzerinde marka haline geldiğini ifade eden Koçak, kalite denilince Isparta gülü ve Isparta gül yağı akla geldiğini söyledi.

Sezonun bitmesi ile geçen yıl baktığınız zaman gül yağının piyasa ihracat fiyatları yaklaşık 12 bin euro civarlarında olduğunu kaydeden Nafiz Koçak, “Bu yıl da ekonomik şartlar ve bazı etkenleri de göz önünde bulundurduğumuzda sanırım yine 12 bin euro'nun üzerinde olması bekleniyor. Şu an net bir rakam vermek doğru değil bunda ama 12 bin euro'nun üzerinde olacağı kanaatindeyiz. Göstergeler bunu gösteriyor çünkü" diye belirtti.

aw220138-07.jpg

aw220138-10.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.