SGK primi eksik yatanlar dikkat: Kıdem tazminatınızı alabilirsiniz

SGK primi eksik yatanlar dikkat: Kıdem tazminatınızı alabilirsiniz

SGK primi eksik yatanlar kıdem tazminatını nasıl alır? İşte yanıtı...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), iş verenlerden istihdam edilen işçilerin gün sayısı ve ücretini her ay düzenli olarak talep etmekte. Çalışanların maaşlarını eksik bildiren iş verenler de kıdem tazminatı ödemek zorunda kalır.

Akşam yazarı Okan Güray Bülbül, köşesine kaleme aldığı son yazıda çalışanların nasıl ve hangi durumlarda kıdem tazminatı alabileceklerini paylaştı.

3-001.png

Bülbül'ün yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“e-Devlette en çok kullanılan hizmetleri sunan kurum SGK. SGK tarafından SMS ile de pek çok konuda bilgi veriliyor. Söz konusu bilgiler işçinin kıdem tazminatı alması sonucunu bile sağlayabiliyor. İş sözleşmesinde tespit edilen ücreti üzerinden belirlenen bir işçinin prime esas kazancının, iş verenler tarafından SGK'ya eksiksiz bildirilmesi esastır. Her ayın bildirimi sonraki ayın 26'sına kadar İş verenlerce SGK'ya yapılma zorunda. Eksik bildirimde bulunan iş verenler işçilere kıdem tazminatı ödemek zorundadır.”

BİLDİRİMLER E-DEVLET'TEN TAKİP EDİLEBİLİR

İşçi, işverenin yaptığı bildirimleri düzenli olarak e-Devlet üzerinden takip edebilir. İşçilerin prime esas kazançları SGK tarafından düzenli olarak kontrol ediyor. Bir önceki aya göre prime esas kazancında yüzde 20 azalma olması durumuna işçiye mesaj gönderiliyor. Bu mesaj vesilesiyle işçi, SGK'ya bildirilen ücretinde azalmaya gidildiğini öğrenebiliyor. Ancak SGK'nın işçiye ulaşabilmesi için sigortalının e-Devlet üzerinden cep telefonunu beyan etmiş olması gerekiyor.

2-001.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.