Milyonlarca emeklinin Temmuz maaşı belli oldu. Yüzde 24,73 oranında zam emekli için gerçekleşti. En düşük emekli maaşı ise 12 bin 500 TL olarak açıklandı. Ancak maaşların 20 bin TL üzerinde olan açlık sınırının altında olması tepkilere neden oldu.
Milyonlarca emeklinin Temmuz maaşı belli oldu. Yüzde 24,73 oranında zam emekli için gerçekleşti. En düşük emekli maaşı ise 12 bin 500 TL olarak açıklandı. Ancak maaşların 20 bin TL üzerinde olan açlık sınırının altında olması tepkilere neden oldu.
Özel'in Erdoğan'a emekli maaşı teklifini ise gündeme damga vurdu. Konuya dair SGK Uzmanı Emin Yılmaz, Kamu Son Haber muhabiri Süleyman Çay’a değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, “Kayıt dışını kayıt altına alabilir, tahsilatı yapılmayan primler alınabilir. Bu noktada SGK geliri artarsa maaşlarda artış yapılabilir” dedi.
Yüksek enflasyon ile beraber hayat pahalılığı vatandaşı derinden etkiliyor. En çok etkilenen grup ise emekliler oldu.
10 bin TL maaş ile geçim sorunu yaşayan emekliler gözünü Temmuz zammına dikmişti. Ancak hükümet tarafından SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73, memur emeklilerine ise yüzde 19,31 oranında zam gerçekleştirildi.
20 bin TL’nin üzerinde olan açlık sınırı karşısında emekliler ise yüzde 24,73 oranında zammın bir işe yaramayacağını belirtti. Öyle ki bazı emeklilerin kök maaşının düşük olması sebebiyle maaşları 10 bin TL’de kaldı.
En düşük emekli maaşı hükümet tarafından 12 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Buna göre kök maaşı düşük olanların kalan tutarları, hazine desteği ile ödendi.
Pek çok emekli ise maaşlarının artması bekliyor. Bizde maaş artışına olanak verecek olan çözüm yollarını SGK Uzmanı Emin Yılmaz’a sorduk. Yılmaz, Kamu Son Haber muhabiri Süleyman Çay’a açıklamalarda bulundu.
Özel'den Erdoğan'a emekli maaşı teklifi gelmişti. Özel, "En düşük emekli maaşını 17 bin 500 TL yapın. Bütün SGK borçlarını ödeyelim" demişti. Yılmaz, SGK borçlarının kıstas alınmamasının altını çizerken, “Bu borçları ödeyelim de maaşlar 17 bin 500 TL olsun şeklinde kıstas olarak koymamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, "Sosyal Güvenlik Kurumu bir nebze kendi içerisinde özerk diyebiliriz. Bunun ile ilgili SGK çalışan ve işverenden prim kesintisi yapıyor. Daha sonrasında SGK bünyesinde bulunan emeklilere, sağlık, ilaç kıstaslarına ödemeler yapıyor. SGK burada ekstra bir gelire sahip olduğunda otomatik olarak emeklilere daha fazla para verme kıstası olabilir" dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Ocak-Ekim 2023 10 aylık toplam açığı ise 42 milyar 601 milyon TL olarak hesaplanmıştı. Yılmaz, maaş artışı için SGK’nın açık vermemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, “SGK birçok yolda para elde edebilir, Kayıt dışını kayıt altına alabilir, tahsilatı yapılmayan primler alınabilir. SGK geliri artarsa maaşlarda artış yapılabilir. SGK’nın 1 yıl içinde toplanan prim az, harcanan kalemler fazla olursa açık verir. Buradaki açıkta hazine tarafından karşılanıyor. Bu sağlık, emekli maaşı ve sosyal destek anlamında olabilir” şeklinde konuştu.