Şişe içinde 200 yıllık not bulundu. Arkeologlara büyük sürpriz

Şişe içinde 200 yıllık not bulundu. Arkeologlara büyük sürpriz

Fransa’nın kuzeyinde arkeolojik kazıya katılan gönüllülerden oluşan bir grup, cam şişeye konmuş sürpriz bir mesaj buldu.

Dieppe yakınlarındaki kayalıklarda bulunan bir Galya köyünün kalıntıları üzerinde çalışan öğrenciler, toprak bir kabın içinde küçük bir cam şişe buldular. Kazı lideri Guillaume Blondel, "Kadınların rozet olarak takmak için boyunlarına astıkları küçük cam şişelere benziyordu" dedi.

Şişenin içinde bir iple bağlanmış rulo halinde bir kağıt parçası vardı. Blondel kağıdı açtığında şu mesajı buldu: "Dieppe'deki çeşitli entelektüel toplulukların bir üyesi olan P.J. Féret, Ocak 1825'te burada kazı yaptı. Cité de Limes veya Sezar'ın Kampı olarak bilinen bu geniş alanda araştırmalarına devam ediyor." Féret bölgede önemli bir isimdi ve belediye kayıtları, ilk kazıyı 200 yıl önce yaptığını doğruluyor. Blondel, "Geçmişte burada kazılar yapıldığını biliyorduk, ancak 200 yıl öncesine ait bu mesajla karşılaşmak tam bir sürprizdi," dedi. "Bazen marangozların evler inşa ederken içine koydukları bu zaman kapsüllerini bulursunuz, ancak bu arkeolojide çok nadirdir. Çoğu arkeolog, tüm işi kendilerinin yapması nedeniyle, kimsenin onlardan sonra gelmeyeceğini düşünmek ister." Acil kazı, Dieppe'nin hemen kuzeyindeki alandaki kayalıklardaki erozyon nedeniyle başlatıldı. Şu ana kadar, müstahkem Galya köyünün önemli bir kısmı yok edildi. Blondel, "Bir Galya köyü olduğunu biliyorduk. Köyün içinde ne olduğunu bilmiyorduk. Önemli miydi?" dedi. Kazının ilk haftasında, 2 bin yıl önceki Galya dönemine ait çanak çömlek parçaları bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.