İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte ormanlık alanlarda araç ve insan hareketliliğinin önemli ölçüde arttığı gözlemlenmiştir. Bu artışla birlikte, her yaz yaşanan ve İstanbul'un ormanlarında ciddi zararlara yol açan orman yangınlarını önlemek amacıyla çeşitli önlemler alınmıştır.
15 EKİM’E KADAR YASAKLANDI
Bu önlemler kapsamında, belirlenen alanlar dışındaki ormanlık alanlara 10 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında giriş yasaklanmıştır. İstanbul sınırları içinde bulunan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapma, spor, yürüyüş gibi aktiviteler serbesttir. Ancak bu alanların dışındaki ormanlık bölgelerde mangal, tüp kullanımı, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.
Orman Yasası'nın 31 ve 32. maddeleri gereğince, orman içi, orman bitişiği ve ormanla bağlantısı olmayan köy ve mahallelerde, anız yakma, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi amaçlarla ağaç, dal ve bitki örtüsü yakılmasına izin verilmeyecektir.
KORUMA BANDI OLUŞTURULACAK
Orman alanı çevresindeki tesisler ve sanayi kuruluşlarının, faaliyetlerinden önce yangın riskini en aza indirmek için tüm önleyici tedbirleri almaları gerekmektedir. Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlar da özellikle ormanlık alanlardan geçen hatların bakımını yapmalı, yangın riskine karşı her türlü önlemi almalı ve gerektiğinde enerji kesintisi uygulamalıdır.
Tüm belediyeler, orman içi ve orman kenarındaki çöp toplama alanlarının çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini hazır bulunduracaklar.
SOKAK HAYVANLARINI İÇİN İZİN GEREKİYOR
Sokak hayvanlarını beslemek amacıyla yasaklı alanlara girmek isteyen vatandaşlar, kimlik bilgilerini ve besleme yapacakları mevkiyi, zamanı belirterek ilgili ilçe güvenlik birimleri ve Orman İşletme Şefliklerine bildirmek ve izin almak zorundadır. Bu kişilerin yasaklı alanlarda piknik yapma ve ateş yakma yasaklarına uyma zorunluluğu devam edecektir.
İlçe kaymakamlıkları ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan genel kolluk ve orman kolluğu denetim ekipleri, etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacak. Gerekli durumlarda, ilçe kaymakamlıklarının talimatıyla tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangınlara karşı etkili müdahale edilecektir. Alınan karar ve önlemlere uymayan kişiler hakkında idari ve adli işlem uygulanacaktır.