Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standard & Poor's’un Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standard & Poor's’un Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Kredi notu görünümünün pozitif olduğunu kaydeden Gill, yıl sonunda “B+” olan notun önce gözden geçirileceğini ve üçte bir olasılıkla da yükselebileceğini dile getirdi.
Bütçe açığının yıl sonuna doğru azalacağını öngördüklerini aktaran Gill, "Ayrıca bu süreç altın talebine de bağlı. Piyasa, yüksek seviyede kalan enflasyonun gelişimine ve para politikasına son derece duyarlı olacak" diye konuştu.
"TEK HANELİ ENFLASYON 2027'DE"
Enflasyon konusunda öne sürdükleri tahminin değişmediğini de aktaran Gill, sözlerin şu şekilde devam etti:
“Bu yıl için ortalama enflasyon tahminimiz yüzde 56 ile 57 arasında. Gelecek yılın ortalama tahmini ise yüzde 28. Yani enflasyonda karmaşık ve çok yavaş bir düşüş süreci gerçekleşebilir. 2027 sonuna kadar tek haneli enflasyonu görmüyoruz. Bu da 3 yıl uzakta. Açıkçası, dünya komplike bir yer.”
Ayrıca Gill, asgari ücrete zam yapılmaması halinde enflasyonun daha da düşebileceğini, ancak 2025 yılında asgari ücrete getirilecek zammının da önemli olduğunu söyledi.
"DOLARIN ÇIKACAĞI ZAMANLARDA NE OLACAK?"
Dolar karşısında TL'nin durumuna ilişkin de konuşan Gill, "Yıl sonunda 32,5 seviyesinde sonlanabilir ve şu anki seviyeye oldukça yakın. Bunun bir numaralı nedeni, haziran ve eylül aylarındaki turizm sezonu ile güçlü bir döviz girişinin olması. Asıl soru, doların çıkacağı zamanlarda ne olacak?" ifadelerini kullandı.