Sofraların vazgeçilmez tadı tavuk etinin çeşit çeşit emeği yapılıyor. Üstelik bu yemekler ülkelere göre kültürel özellikler gösterebiliyor. Tikka masala yemeği ise Hint mutfağının en önemli tatlarından biri. Tikka masala tarifi de aslında detayları bilirseniz çok kolay.
En son 8 Kasım Çarşamba günü yayınlanan MasterChef pota mücadelesinde yapılan enfes yemek, yarışmayı izleyenlerin ‘tikka masala nasıl yapılır?’ sorularını sormalarına neden oldu.
Eğer siz de ‘tikka masala’nın detaylı ve tam ölçülü tarifini arıyorsanız, siz de mutfağınıza farklı bir kültür sokarak değişik bir akşam yemeği hazırlığı yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizin için tikka masala tarifi için detayları anlattık. O halde bu detaylara geçelim.
TİKKA MASALA İÇİNDEKİLER NELER?
Hindistan’da sıklıkla yapılan geleneksel bir lezzet olan tikka masala soslu tavuk yemeği, baharat dengesinin tutturulması önemli olan yemeklerden biri. MasterChef All Star yarışmasında yapılan bu özel tarif için kullanmanız gereken bazı özel malzemeler bulunuyor.
Tikka masala tarifi için tüm malzemeler şu şekilde:
- 4 adet kemiksiz tavuk kalça
- 1 adet orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet orta boy rendelenmiş domates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1,5 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı krema
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4-5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- Baharat karışımı için:
- 1 çay kaşığı keten tohumu
- 1 çay kaşığı kişniş tohumu
- 1 adet kakule
- 1 adet defne yaprağı
- 1 çay kaşığı kimyon tohumu
- 1 çay kaşığı tane karabiber
- 1 adet karanfil
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
- 1 adet küçük boy kurutulmuş chili biberi
- 1,5 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı pul biber
Malzemeleriniz tamamsa tikka masala tarifi için kolları sıvayabilirsiniz. O halde tarifin detaylarına geçelim.
TİKKA MASALA TARİFİ NASIL YAPILIR?
Tikka masala nedir, nasıl yapılır diye merak edenler hemen internet başına koşuyor. Peki, bu baharatlı enfes Hint yemeğini nasıl yapabilirsiniz? Detayları anlatalım.
Öncelikle küçük bir tavada tane karabiber, kimyon tohumu, keten tohumu, karanfil ve kişniş tohumu malzemelerinizi çok kısık bir ateşte biraz kavurun.
Ardından bu malzemelerle birlikte kakule tohumlarını havan içerisine alarak dövün. Havana ilave olarak zerdeçal, toz kırmızıbiber, kurutulmuş chili biber ve pul biberi de alın ve tüm baharatları toz forma gelecek şekilde dövün.
Bu işlem bittikten sonra baharat malzemelerinizi bir kenarda tutun.
Derin bir kap içerisinde süzme yoğurt, yoğurt, limon suyu, zeytinyağı ve tuz karışımını çırpma teliyle karıştırın.
Karışımın içerisine zencefil ve ardından sarımsaklarınızı ezerek bunları ilave edin, iyice karıştırın.
Tavuklarınızı küp şeklinde doğrayarak karışımın içerisine ekleyin. Daha önce havanda döverek hazırladığınız baharat karışımından 1 yemek kaşığı kadarını da tavuklu karışıma ilave edin ve bir kez daha karıştırın.
Karışımı streç filmle sarıp buzdolabında 4 ila 6 saat kadar dinlenmeye bırakın.
Tereyağını, küçük küp şeklinde doğradığınız soğanları, rendelenmiş domates ve salçayı karıştırın. İçine defne yaprağı ekleyin. Kısık ateşte pişirmeye başlayın.
Oda sıcaklığındaki kremayı sosunuza karıştırarak yavaşça ekleyin ve sosun yoğunlaşmasını sağlayın. Bu işlem yaklaşık 15-20 dakikanızı alabilir. Bu süre boyunca kısık ateşte karıştırmaya devam edin.
Ayrı bir tavada zeytinyağı ve marine edilmiş tavuklar 10-12 dakika kadar karıştırılarak pişirilmelidir.
İşlem sonrasında tavukları ocaktaki baharatlı sosun içerisine alın. Sosla birlikte 10-15 kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınız yemeğin kapağını kapatın ve 15 dakika boyunca dinlenmeye bırakın.
Sosla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.