Tüm içecekler için yeni karar! Artık böyle satılacak

Tüm içecekler için yeni karar! Artık böyle satılacak

Market raflarında yerlerini aran içecekler için Temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni bir karar alındı. Artık tüm içecekler bu şekilde satılacak.

Avrupa Birliği, Temmuz ayında tek kullanımlık içecekler için yeni bir yönerge uygulamaya başlıyor. Bu yönergeye göre, tüm tek kullanımlık şişelerin kapakları şişeye bağlı olacak ve böylece kapakların atılması önlenecek.

Alman tüketicileri bu yaz içecek raflarında önemli bir değişiklikle karşı karşıya kalacak. Düzenli olarak soğuk kola içenler, bu yeniliği birkaç ay önce fark etmiş olabilirler çünkü Coca-Cola, geçen yıl sonunda ''Bağlı kapaklar'' sistemine geçme kararı almıştı.

Bu değişikliğin arkasında, Temmuz 2024'ten itibaren tüm AB üye ülkelerinde uygulanması gereken bir AB direktifi bulunuyor. Bu direktif, satılan tüm tek kullanımlık içecek ambalajlarının kapaklarının şişeye bağlı olmasını zorunlu kılıyor.

Picture background

ŞİKAYET ÜSTÜNE ŞİKAYET GELİYORDU

Geçmişte çevreciler, tek tek plastik kapakların doğaya verdiği zarardan sıkça şikayet ediyorlardı. Yeni kapaklar ise bu kapakların geri dönüşüm döngüsüne girmesini sağlamayı amaçlıyor.

Avrupa Birliği'nin yaptığı araştırmalara göre, Avrupa okyanuslarındaki atıkların %85'ini plastikler oluşturuyor ve bunun yarısı tek kullanımlık plastik maddelerden kaynaklanıyor. Hessen tüketici danışma merkezi, her yüz metrelik plajda 40 şişe kapağı bulunduğunu bildiriyor.

2019 yılında AB, üye devletler tarafından bireysel olarak uygulanması gereken bu yönerge üzerinde anlaşmaya varmıştı. Üç litreye kadar kapasiteye sahip tüm içecek ambalajları bu yeni düzenlemelerden etkilenecek. Bu düzenleme süt kartonları için de geçerli.

Picture background

Tüketicilerin değişiklik karşısında kafalarının karışmaması ve sıkı kapanan kapakları zorlamamaları için birçok şişenin üzerinde bir logo ve kapağın üzerinde "Beni açık bırak" notu bulunuyor.

Ancak, pek çok tüketici sosyal medya da dahil olmak üzere bu değişiklikten yüksek sesle şikayet etti. Alışılmadık içme pozisyonu sıkça eleştirildi ve bazıları bu düzenlemenin faydalarını sorguladı. Coca-Cola ise, web sitesinde yeni ambalaja şüpheyle yaklaşanlara, "İçerken şişe kapağının sol ya da sağ tarafta olduğundan emin olursanız, kapak burnunuzda ya da çenenizde olmadan içeceğinizin tadını çıkarabilirsiniz" tavsiyesinde bulunuyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.