20 yıl sonra gün yüzüne çıktı: Yeni bir şehir mi doğuyor?

20 yıl sonra gün yüzüne çıktı: Yeni bir şehir mi doğuyor?

20 yıl önce sular altında kalan yer gün yüzüne çıktı.

Sivas'ın Hafik ilçesindeki Pusat-Özen Barajı'nda yaşanan su çekilmesiyle birlikte, 20 yıl önce sular altında kalan eski Pusat köyü yeniden ortaya çıktı. Kuraklığın etkisiyle barajın su seviyesi önemli ölçüde düştü ve yıllarca su altında kalan köyün evleri, sokakları ve hatta camisi gün yüzüne çıktı.

aw272889-02.jpg

2004 yılında barajın tamamlanmasıyla sular altında kalan köy, bölge halkı için unutulmaz bir hatıra olmuştu. Ancak yaşanan kuraklık, bu tarihi mirası yeniden gündeme getirdi. Köy sakinleri, suların çekilmesiyle birlikte çocukluklarından kalan anıları tazeledi ve hayranlıklarını dile getirdi.

aw272889-07.jpg

"BİR DAMLA SUYUN BİLE ÇOK BÜYÜK DEĞERİ VAR"

Köy sakinlerinden Gazi Ünal, "Kuraklıktan dolayı barajın suyu oldukça çekildi. Kar ve yağmur çok olmadı bu sene. Bu baraj hem sulama hem de Sivas'ın içme suyu için kullanılıyor. İlk defa böyle gördük. Köyün neredeyse dörtte ikisi gün yüzüne çıktı. Böyle giderse köyün hepsi ortaya çıkacak. Seneye eski köye yerleşeceğiz. Dünya genelinde bir kuraklık var. Bir ve ikinci dünya savaşlarını gördük, büyük ihtimalle de su savaşlarını göreceğiz. Suyu boşa israf etmeyelim, bir damla suyun bile çok büyük değeri var" diyerek kuraklığın etkilerine dikkat çekti.

aw272889-01.jpg

"Eski köy ortaya çıktı" diyen Nihat Cörüt ise, "Kuraklık böyle devam ederse eski köye yerleşiriz. Bu sene burada fazla yağış olmadı. Sular oldukça çekildi. Bizim ev caminin karşısındaydı, sular çekildi meydana çıktı" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.