Ayasofya’da yarım asır sürecek tadilat ve ortaya atılan safsatalar
Kıymetli okurlarım, bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda müze statüsünden, cami statüsüne çevrilen Ayasofya camisi, her ne kadar milletçe gururumuzu okşasa da, birtakım çevreleri de yüksek oranda rahatsız etmişti! Bu çevrelerden bazıları ortaya akıl tutulması bir iddia attı; sözüm ona Ayasofya’nın cami olarak kullanılmasından rahatsız olan dış güçler ve ilimunati ülkemize baskı yaparak, Ayasofya’yı ibadete kapattırıyormuş, buna kılıf olarak da söz konusu tadilat gösterilmekteymiş! Evet sevgili okurlarım, Ayasofya’nın planlanan tadilatı ile ilgili doğruları ve bütün detayları bizzat şehir plancıları, İl Kültür Turizm Müdürü ve Vakıflar Bölge Müdürü’nün anlattıklarını derleyerek sizlere sunmak istiyorum;
Ayasofya depreme karşı güçlendirilecek
1500 yıllık tarihi yapının aslına uygun onarımı için çalışmalar başladı. Depreme karşı güçlendirilecek olan Ayasofya, ziyaretçilere de kapatılmayacak.
İstanbul’un büyük simgesinde restorasyon çalışmaları yapılacak. Üç sene önce ibadete açılan yaklaşık bin 500 yıllık Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi önümüzdeki aylarda geniş çerçeveli tadilata girecek. Özellikle Ayasofya’daki çalışmaların yaklaşık elli sene sürmesi bekleniyor.
Caminin ikinci etap çalışmaları kapsamında, bakım ve onarımına devam edilecek. Çalışmalarda, 15 asra dayanan bir mabet olan Ayasofya Kebir Camii'nin tarih içinde çeşitli depremlerden etkilendiği göz önüne alındı. Minareler dâhil bütün binanın statik ve depremle alakalı performans analizleri uzman mühendisler danışmanlığında ortak çalışılarak yapılıyor. Analizlerin sonuçlarına göre binanın minareler dâhil deprem güvenliği belirlenecek ve gerekli güçlendirme çalışmaları yapılacak.
Sevgili okurlarım tekrar altını çizmek isterim ki birçok kaynaktan da teyit ettiğim üzere; cami ibadete kapanmayacak! Ayrıca Ayasofya daha önce müzeyken içindeki Hristiyanlık motifleri ve dev ikonalar ise Sultanahmet At Meydanı’nda bulunan eski tapu dairesinde sergilenmeye başlandı.