Bakanlık 81 ile yazı gönderdi! Evlenip vatandaşlık almak için artık zorunlu oldu

Bakanlık 81 ile yazı gönderdi! Evlenip vatandaşlık almak için artık zorunlu oldu

Son yıllarda ülkemizde artan yabancı sayısı, evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına geçişi de beraberinde getirdi. Bazı durumlarda suistimal edilen bu uygulamanın milli güvenliği riske attığı tespit edildi.

Evlenip vatandaşlık alanların sayısının artması üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti. İçişleri Bakanı bu durumu önlemek amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Artık evlenmek isteyen kişilerin yasal kalış hakkı olmadan başvuruları kabul edilmeyecek.

ARTIK ŞART OLDU

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından evlendirme memurluklarına gönderilen yazı ile, evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı almanın önüne geçilmesi amacıyla, evlenmek isteyen kişinin ülkede yasal kalış hakkının olması gerektiği, aksi takdirde başvurularının alınmaması gerektiği bildirildi.

81 İLE YAZI GÖNDERİLDİ

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, evlendirme memurluklarına düzensiz göç ve kamu düzenini sağlamak amacıyla aldığı kararı yazılı olarak iletti.

Yazıda, 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'ye yerleşmek isteyen yabancıların sayısında büyük artış yaşandığı, Türk vatandaşları ile evlilik yoluyla ikamet izni alınmasının suistimale açık bir konu olduğu ve Türk vatandaşlığına geçişin kapılarını açtığı belirtildi.

Picture background

O KİŞİLER BAŞVURUSU KABUL EDİLMEYECEK

Bu nedenle, evlenmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin yasal kalış hakkı bulunmaması durumunda evlenme başvurularının kabul edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Yabancıların Sayısında Büyük Artış

Gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: "Bakanlığımıza ulaşan bilgilere göre, sınırlarımızdaki ülkelerde yaşanan karışıklıklar ve Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle 2000'li yılların başından itibaren ülkemize yasal veya yasa dışı yollarla gelerek yerleşmek isteyen yabancıların sayısında büyük artış yaşanmıştır. Türk vatandaşı ile evlilik yoluyla ikamet izni almak ve Türk vatandaşlığına geçişin kolay görünmesi nedeniyle bu yöntem en çok tercih edilen yöntemlerden biri olup suistimale açık bir konudur. Ülkemize yasal yollardan giriş yapmamış olan yabancıların evlilik işlemlerinin gerçekleştirilmesi, milli güvenlik ve egemenliğimizi tehdit edebilecek art niyetli kişilere kolaylıkla kalma imkanı sağladığı ve Türk vatandaşlığına geçişin kapılarını açtığı tespit edilmiştir."

iStock-647783424

KALIŞ HAKKININ OLMASI ŞART

Yazının devamında şu ifadelere yer verildi: "Kamu düzeninin sağlanması ve düzensiz göç ile etkin mücadele edilebilmesi amacıyla bir Türk ile bir yabancının veya iki yabancının evlenme işlemlerinde yabancı uyruklu kişinin geçerli pasaportu veya pasaport yerine geçen belge ile birlikte ülkemizde yasal kalış hakkının olması halinde evlenme başvurusunun alınması ve bu durumun, ilinizdeki tüm evlendirme memurluklarına duyurulması gerekmektedir."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.