Bayramların olmazsa olmazı zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?

Bayramların olmazsa olmazı zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?

Ramazan Bayramında ikram etmek için en leziz seçenek olan yaprak sarma tarifi için kolları sıvayın.

Bayramda evleri şenlendiren, tadıyla damakları bir hoş eden zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır diye merak edenlere en özel tarifi hazırladık. Eğer misafirlerinizin tabaklarını kimsenin dayanamadığı bu güzel lezzetle doldurmak istiyorsanız tarifin detaylarını paylaşalım. Öncelikle malzemeleri sayalım.

sarm.jpg

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Yaprak sarması nasıl yapılır bilmeyenler için detaylı tarifin malzemelerini vererek başlayalım. Yaprak sarma tarifi için malzemeler:

1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)

1 çay bardağı zeytinyağı

3 adet kuru soğan

1 adet domates rendesi

2 su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 yemek kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tarçın

1,5 su bardağı sıcak su

saroma.jpg

Üzeri için;

Yarım limon suyu

Limon dilimleri

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz şeker

2,5 su bardağı sıcak su

Çocuk, yetişkin demeden herkesin bayılarak tencere tencere yediği yaprak sarma tarifi için detaylara hazırsanız o güzel bayram yiyeceğini yapmaya geçelim.

YAPRAK SARMA NASIL YAPILIR?

İlk olarak asma yapraklarını, sarma yapmadan birkaç saat önce suya yatırıp fazla tuzunun gitmesi için bekletelim. Ne kadar çok tuzluysa o kadar bekletmeniz gerekir. Ayrıca bir süre sonra suyunu değiştirip bekletmeye devam edebilirsiniz.

Tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğradığınız soğanları, fıstık ve kuş üzümlerini birlikte pişirin.

sarma1.jpg

Şekeri ekleyip soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurmayı sürdürün. Ardından yıkadığınız pirinci de ekleyip kavurmaya devam edin.

Domates rendesi, tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın. Ardından suyu da koyup iç harcı suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirmeyi sürdürün. Ardından ocaktan alın.

sarma2.jpg

Ardından sarma işlemine geçebilirsiniz. Bunun için yaprakları düz bir zemine serin. İçerisine çok olmamak kaydıyla harçtan koyun. Fazla koyarsanız, sarma pişerken pirinçler şişeceği için yaprak patlayabilir.

Harcı ekleyerek yaprağın yanlarını kapatıp börek sarar gibi sarın. Her bir sardığınız yaprağı tencereye düzenli şekilde dizin.

Bütün yaprakları sıraladıktan sonra üzerlerine limon dilimleri yerleştirin. Yarım limonun suyunu sıkın. Zeytinyağı ve şekeri ilave edin.

Sarmaların üzerine gelecek kadar su ekleyin. Artan yapraklar varsa üzerini bunlarla kapatabilirsiniz.

Kaynadıktan sonra kısık ateşte sık sık suyunu kontrol ederek suyunu çekinceye kadar pişirin.

sarma4.jpg

Yaprak sarma tarifi işte bu kadar kolay şekilde yapılıyor. Bayramda denemek ve misafirlerine sunmak isteyenlere şimdiden afiyet olsun.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.