Çikolata serotonin seviyesini yükselttiğinden dolayı severek tüketilen besinlerden biri olarak hayatımızda yer alıyor. İçerdiği endorfin de ruh halinizi dengeleyerek stres seviyenizi azaltıyor .Öte yandan bitter çikolatanın ise kan şekeri seviyelerini düzenlemede olumlu etki ettiği söylenebilir. Ancak her besin imde olduğu gibi çikolata tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Üstelik bazı araştırmalar, bazı formdaki çikolatalı tatlıların DNA'nıza zarar verebilecek ve kansere neden olacak tehlikeli kimyasallar içerebileceğine dair de uyarıyor.
7'DEN 70'E HERKES SEVİYOR AMA..
Çikolata 7’den 70’e herkesin sevdiği bir tatlı olarak Türk mutfağındaki yerini koruyor. Ancak bilim insanları tarafından bu konuda gerçekleştirilen araştırmalar bazı çikolata tüketim türlerinin insan sağlığı için zarar teşkil edebileceği ve kanserojen maddeler bölündübileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
UZMANLAR UYARIYOR
Özellikle krep waffle ve kek gibi yiyeceklerin tüketimi sosyal medyayla birlikte daha da arttı. Son dönemlerde sıklıkla tüketilen bu yiyeceklerin üretim süreci esnasında yüksek düzeyde kanserojen madde açığa çıkardığı da araştırmalarla ortaya konuldu. Bu bileşikler kakao çekirdekleri kavrulduğuna tatlılara hazırlama esnasında çikolatamsı bir aroma vermelerine yardımcı olmak için kullanılıyor.
Uzmanlar bu konudaki uyarılarını sıklıkla yeniliyor. Bu tarz ürünlere kasıtlı olarak eklenen içerikler olmadığı için tespit edilemeyecekleri konusunda yapılan uyarılar kapsamında pişerken ya da erirken yüksek sıcaklığın tercih edilmemesi gerekiyor.