Dolandırıcıların şaşırtan yeni yöntemi ortaya çıktı! Video paylaşımı yaparken iki kere düşünün

Dolandırıcıların şaşırtan yeni yöntemi ortaya çıktı! Video paylaşımı yaparken iki kere düşünün

Sosyal medya kullanıcılarını derinden üzecek yeni dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı.

Sosyal medya üzerinden illegal kazanç elde etmek isteyen dolandırıcılar, artık gelişmiş teknolojileri de kullanarak hedeflerine ulaşıyor. Bu bağlamda, yapay zeka teknolojisinden faydalanan dolandırıcılar, çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılan videoları izinsiz olarak kullanıyor.

Yapay zeka ile çalınan video sahiplerinin ses ve görüntülerini taklit ederek oluşturdukları içeriklerle dolandırıcılık faaliyetlerini sürdüren dolandırıcılar, hedefledikleri kişilerin yakın çevresini tuzağa düşürüyor.

rf16mm-f2.jpg

ÜNLÜLERİ DE KULLANIYORLAR

Ünlülerin ya da tanınmış siyasi figürlerin videolarını da kullanarak vatandaşları mağdur eden bu dolandırıcılar, yasal sınırları aşarak büyük riskler oluşturuyor.

Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman'a göre, yapay zekanın ilerlemesi dolandırıcılık yöntemlerini de evrimleştiriyor. Akman, teknolojinin bu yanlış kullanımının, hukuki ve etik sorunlara neden olduğunu ve bu tür suçlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

i.webp

Akman, dolandırıcıların son yöntemini şu sözlerle anlattı:

“Dolandırıcılar sahte ses, sahte video ve sahte web siteleri tarzında dolandırıcılık yöntemlerini kullanarak vatandaşları mağdur ediyor. Bu nedenle baktığımızda yapay zekanın kullanımıyla beraber, ünlülerin yüzleri, siyasi figürlerin görüntüleri, yüzleri video montaj edilmesi şeklinde. Vatandaşlar bu hazırlanan ses kaydı veya video ile aranarak bir tuzağa düşürüldükten sonra para talep edilmektedir.”

shutterstock-1701863380-min-1200x800.jpg

YAPILMASI GEREKEN TEK BİR ŞEY VAR

Uzman isim, böyle bir durumla karşılaşıldığında ve sizinle konuşan kişinin ses tonunun tanıdık bir sima olduğunu anladıysanız, muhtemelen birilerinin sizi dolandırmaya çalıştığını söyledi. Bu gibi durumlara karşı alınacak önlem olarak, arayan numarayı en yakın karakola bildirip dolandırıcılıktan korunabileceğinizi ve şikayetçi olabileceğinizi söyledi.

Akman, dolandırıcıların özellikle güçlü siyasi figürlerin ses tonlarını ve görüntülerini kullanarak dolandırıcılık yapmaya çalıştıklarına dikkat çekerek herkesin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.