Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son raporlarına göre, Türkiye'nin büyük bir bölümü parçalı ve yer yer yoğun bulut örtüsü altında kalacak. Marmara'nın Bursa dışındaki alanları, Ege'nin kıyı şeridi, Doğu Akdeniz'in iç bölgeleri, İç Anadolu'nun doğu kısımları, Doğu Karadeniz bölgesi ve Şırnak dışındaki Doğu Anadolu bölgelerinde sağanak yağışlar bekleniyor. Ağrı'nın güneyi ile Van'ın kuzeyinde yağışların yer yer şiddetli olması öngörülürken, ülkenin güneybatısında toz taşınımı olabileceği belirtiliyor.
DOĞU KARADENİZ VE DOĞU ANADOLU'DA ANİ SELE KARŞI DİKKAT!
Türkiye'nin kuzey ve iç bölgelerinde hava sıcaklıklarının küçük bir artış göstereceği öngörülüyor; 1 ila 3 derece arasında bir yükseliş beklenirken, diğer bölgelerde sıcaklık değerlerinde dikkate değer bir değişiklik olması beklenmiyor.
Rüzgarlar, genel olarak kuzey yönlerden eserken, güney bölgelerde ise güney ve batı yönlerden esen hafif ila orta şiddetteki rüzgarların hakim olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Doğu Karadeniz'in doğu kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ve Sivas çevresinde kuvvetli yağışların meydana gelmesi bekleniyor; bu durum ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi, yerel dolu yağışı, ani rüzgarların şiddetlenmesi ve kısa süreli fırtınalar gibi olumsuz hava koşullarına ve ulaşımda aksamalara yol açabilir.
METEOROLOJİ UZMANI PROF. DR. ORHAN ŞEN
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hava durumuna ilişkin değerlendirmesinde sıcaklıkların artacağını ancak hemen ardından yağışların görülebileceğini aktararak, şu ifadelerini kullandı: "Sıcaklık Güneybatıda 2-4 derece artacak, Güneydoğu'da 3-5 derece azalacak. Osmaniye, Malatya, Elazığ, Erzurum, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Bitlis Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari çevresinde yağışlar kuvvetli. Sıcaklıklar Batıda artmaya başlıyor. İstanbul'da Marmara'ya ve Ege'ye yağmur geliyor. Hafta sonu ülkede yağışla birlikte sıcaklık tekrar 3-4 derece düşerek tekrar ortalamanın altına inecek."
TOZ TAŞINIMI DA BEKLENİYOR
Ayrıca, Marmara'nın güneyi ile Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde toz taşınımı olacağı ve bu durumun görüş mesafesini düşürebileceği, hava kalitesini azaltabileceği ve ulaşımı olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.
VAN VE HAKKARİ'DE HEYELAN TEHLİKESİ
Van ve Hakkari'de yüksek kesimlerde bulunan kar örtüsünün üzerine yağan yağışlar ve beklenen yeni yağışlar nedeniyle kar erimesi ve buna bağlı olumsuzluklar ile heyelan tehlikesi artıyor. Bu nedenle bölge halkının ve yetkililerin tedbirli olmaları büyük önem taşıyor.
BÖLGE BÖLGE GÜNCEL HAVA DURUMU
Marmara Bölgesi'nde gökyüzü parçalı ve yoğun bulutlarla kaplı olacak, özellikle akşamüzeri batı kesimlerinde, gece saatlerinde ise doğu kesimlerinde sağanak yağışların etkili olması öngörülüyor.
Ege Bölgesi'nde de benzer şekilde parçalı bulutluluk hakim olacak ve akşam saatlerinde Kıyı Ege ile Denizli çevrelerinde yağış bekleniyor; ayrıca bölgede toz taşınımı meydana gelebilir.
Akdeniz Bölgesi'nin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin edilirken, doğu bölgelerinde çok bulutlu hava ve akşam saatlerinde sağanak ve gök gürültülü yağışlar görülebilir.
İç Anadolu'da ise öğleden sonra Yozgat, Sivas, Kayseri ve Niğde çevrelerinde yerel sağanak ve gök gürültülü yağışlar etkili olacak, güney kesimlerde toz taşınımı olası.
Batı Karadeniz'de ise parçalı ve az bulutlu bir gün öngörülüyor. Orta ve Doğu Karadeniz'de iç ve yüksek kesimlerde öğle saatlerinden itibaren yerel sağanak yağışlar meydana gelebilir.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde parçalı ve çok bulutlu bir hava durumu beklenirken, Şırnak hariç, bölgenin genelinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek. Ağrı'nın güneyi ve Van'ın kuzey çevrelerinde yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor ve bölgenin doğusundaki yüksek kesimlerde gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı olasılığı bulunuyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise parçalı ve az bulutlu bir hava hakim olacak, batı kesimlerde yer yer çok bulutlu geçebilir.
METEOROLOJİ'DE "SARI KODLU UYARI" NE ANLAMA GELİYOR?
Meteorolojik uyarı sistemlerinde sarı kod, hava durumunun potansiyel tehlike arz ettiğini gösterir. Bu uyarı, tahmin edilen meteorolojik olayın olağanüstü olmamasına rağmen, özellikle dış mekan aktiviteleri gibi meteorolojik koşullardan etkilenebilecek faaliyetler için dikkatli olunması gerektiğine işaret eder. Sarı kod, ani sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar gibi olası durumlar için önceden tedbir alınmasını tavsiye eder. Bu uyarı seviyesi, halkın ve ilgili kurumların, beklenen hava olaylarına karşı hazırlıklı olmalarını sağlamak amacıyla kullanılır.