Milli Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın haberine göre, ücretli öğretmenlik sistemi, öğretmen açığını kapatmak amacıyla hayata geçirilen bir sistemken, bu sistemde çalışan öğretmenler ciddi anlamda mağduriyetler yaşıyor.
Eğitimini tamamlayıp hayalini kurdukları mesleklerini icra etmek isteyen öğretmenler, aynı işi yaptıkları kadrolu meslektaşlarıyla birbirinden tamamen farklı şartlar altında çalışmaktan bıkmış, usanmış durumda.
Düşük ücretler, eksik sigorta primleri ve yaz tatillerinde işsiz kalmaları, ücretli öğretmenlerin en büyük mağduriyetlerinden yalnızca birkaçı olarak karşılarına çıkıyor.
Ücretli öğretmenler, genellikle asgari ücretin altında maaşlarla çalışıyorlar. Bu durum, geleceğimizi imar eden öğretmenlerimizin geçim sıkıntısı çekmesine ve mesleki motivasyonlarının düşmesine neden oluyor.
Ayrıca, çalışma hayatları boyunca sigorta primlerinin de tam olarak yatırılmaması, ücretli öğretmenlerin emeklilik haklarından zamanında yararlanamamasına neden oluyor.
Yaz tatili süresince işsiz kalan ücretli öğretmenler, bu dönemde hayalini kurdukları meslekten herhangi bir gelir elde edemiyor. Bu durum, öğretmenlerin ekonomik olarak zorlanmalarına ve mesleki istikrarlarının bozulmasına da sebep oluyor.
Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de ücretli öğretmen sayısının 71 ilde toplamda 66 bin 780 olduğu açıklandı.