Suudi Arabistan Bülent Ecevit’in mirasına çöktü! Değeri dudak uçuklattı

Suudi Arabistan Bülent Ecevit’in mirasına çöktü! Değeri dudak uçuklattı

Eski Başbakan Bülent Ecevit’in Suudi Arabistan’da bulunan mirası istimlak edildi. Miras kalan arazinin değeri dudak uçuklattı.

Suudi Arabistan, merhum Başbakan Bülent Ecevit’in büyük dedesi olan Mekke Şeyhülislamı Hacı Emin Paşa’ya ait olduğu bilinen 2 milyar dolarlık arazinin istimlakını gerçekleştirdi. Ancak Suudi Arabistan bunun için ödeme gerçekleştirmedi.

Osmanlı döneminde Mekke Şeyhülislamı olarak görev yapan Hacı Emin Paşa, Ecevit’in anne tarafından büyük dedesiydi ve görev süresinde 5 vakıf, 2 medrese ve birçok kütüphaneden oluşan geniş bir külliye kurmuştu.

ecevit-mwri-cover.webp

Bu külliye, Mescid-i Nebevi bölgesinde 110 dönümlük bir araziyi kapsıyordu. Bülent Ecevit, 1992 yılında bu mirası devletin hizmetine sunmak üzere dava açmış, 2005 yılında davayı kazanmıştı.

Ecevit, mirasını Türk hacılarının hizmetine sunmak amacıyla dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e iletmişti. Ancak, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan başvuruya rağmen, bu konuda herhangi bir adım atmadı.

Suudi Arabistan ise, bu süre zarfında 2 milyar dolar değerindeki arazinin istimlakını gerçekleştirip herhangi bir ödeme yapmadı.

bulent-ecevit-karaoglan-miting.jpg

MİSİLLEME YAPTILAR

Bülent Ecevit’in miras olarak bıraktığı araziler, Hz. Muhammed, Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir’in kabirlerinin bulunduğu Mescid-i Nebevi bölgesinde yer alıyor.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, “Ecevit’in devlete bağışladığı 110 dönümlük arazi ve külliyenin durumu nedir?” diye sordu.

suudiler-bulent-ecevitin-arsasina-el-koydu-2-milyar-dolarlik-arazinin-parasi-odenmedi-ogy6.webp

Genç, mirasın devlete intikali ve taşınmazlardan doğan hakların kullanımı konusunda somut bir gelişme yaşanmadığını belirtti.

Ayrıca, Suudi Arabistan yönetiminin istimlak ettiği arazilerin bedelini ödemediğini vurguladı. Avukat Lale Beşe ise, bu durumun nedeninin Suudi Arabistan Kralı’nın İstanbul’dan satın aldığı Sevda Tepesi’ne imar izni verilmemesi olduğunu öne sürdü.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.