Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size domates çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi ve mercimek köftesi tarifi var.
GÜNÜN MENÜSÜ
DOMATES ÇORBASI TARİFİ
Domates çorbası malzemeler
- 5 adet büyük boy sulu domates
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 su bardağı sıcak et suyu
- 2 çay bardağı sıcak süt
DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI
- 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin.
- 2 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kısık ateşte, tereyağında kavurun.
- 5 adet rendelenmiş domatesi kavrulmuş un karışımına ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin.
- Üzerine 4 su bardağı sıcak et suyunu ilave edin.
- Kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıttığınız 2 çay bardağı sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın.
- Çorbayı kaynayana kadar orta ateşte ardından da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
- Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirin.
- Servis kaselerine aldığınız çorbayı, rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
TAVUK KAPAMA TARİFİ
- Tavuk kapama malzemeler
8 adet tavuk but - Tavuk butlarını haşlamak için 1,5 litre su
- Karabiber
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Pirinçleri pişirmek için tavuk suyu
TAVUKLARI SOSLAMAK İÇİN
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
TAVUK KAPAMA YAPILIŞI
- Tavuk kapama için öncelikle tavuklar haşlanır.
- Pilav için tavaya tereyağı ve zeytinyağı konur.
- İçine yıkanıp suyu süzülmüş pirinçler eklenir ve hafifçe pirinçler kavrulur.
- Haşlanan tavuklar bir kenara alınır.
- Tavukların üzerine sürmek için sos hazırlanır.
- Sos için bir kapta yoğurt, kırmızı biber, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
- Hazırlanan karışım tavukların üzerine sürülür.
- Fırına uygun fazla derin olmayan sığ bir pişirme kabının içine pirinçler dökülür.
- Soslu tavuklar pirincin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.
- Tavukların haşlama suyundan 4 su bardağı kadar su pirinçlerin üzerine dikkatli bir şekilde dökülür.
- Tavuk butlarının aralarına tereyağı parçaları konur ve yemeğin üzeri yağlı bir kağıtla kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika pişirilir.
- Tavuk kapama piştikten sonra servise hazır hale gelir.
MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ
Mercimek köftesi malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 baş kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 demet taze soğan
- 2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)
- 3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir)
- Yeteri kadar tuz
- Kimyon
- Pul biber
- Karabiber
MERCİMEK KÖFTESİ YAPILIŞI
- Mercimek köftesi yapmak için mercimekler yıkanır ve uygun bir tencereye alınarak, üzerini 3 su bardağı su ilave edilir. İyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Suyunu çekince bulgur içine atılır ve yarım saat kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir.
- Ayrı bir tavada ince kıyılmış soğan sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavrulur, içine salça ilave 1-2 dakika daha kavrularak ocaktan alınır.
- Yarım saat dinlenen mercimeklere, kavurduğumuz salçalı soğan eklenir ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde, güzelce yoğurulur.
- İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatlar ilave edilerek, tekrar yoğrulur.
- Son olarak ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ilave edilir. Malzemelerin güzelce karışması sağlanır
- Köfte harcı biraz soğuduktan sonra, bütün malzemeler el ile yoğrularak yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır.
- Köftelere şekil verilerek, marul veya roka yaprakları üzerine dizilir.
İlgili Haberler