Gazze'deki vahim durum BM raporuna yansıdı
Kıymetli okurlarım, her defasında olduğu gibi, sanki çok bir işe yarıyormuşçasına Birleşmiş Milletler kurumları, İsrail'in günlerdir bomba yağdırdığı Gazze Şeridi'nde yaşanan dramı hazırladıkları ortak bir raporla dünyaya duyurdu. Gazze'deki insanların “korunma, gıda, su ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldığı ve hastanelerin enerjisinin de yarın(dün) tükeneceği”ne vurgu yapılan raporda, ''Gazze, son çatışmalardan önce umutsuz bir insani durumdu. Artık durum felaket'' denildi.
Birleşmiş Milletler kurumları Dünya Kalkınma Programı (UNDP), Nüfus Fonu (UNFPA), Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Gazze'deki insani durumu anlatan bir rapor hazırladı. Raporda iki haftadan fazladır süren İsrail bombardımanı ve abluka sebebiyle 1.8 milyondan fazla insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğu kaydedildi.
Sevgili okurlarım, aynı zamanda raporda bölgedeki insani felaketin sonlanması için "suya, gıdaya ve yakıta sürekli erişim" gerektiği kaydedildi. Ayrıca sağlık tesisleri de dâhil olmak üzere tüm sivillerin ve sivil altyapının korunması çağrısında bulunuldu! Ne diyelim en azından belki bu rapor sayesinde kutuplardaki penguenlerin dahi neslinin tükenmesini kendisine dert edinen riyakâr dünya kamuoyu bir nebze de olsa Gazze’deki insanlık dramı için bir şeyler yapar… Tabii ki geriye bir Gazze veya katledilmemiş bir Gazze kalırsa…
Duyduklarımıza inanmak mı yoksa düşünebilmek mi erdemdir?
Fransız Kimyacı Lavoisier’yi 51 yaşında iken,
mahkeme giyotinle ölüme mahkûm eder. Boynunun vurulmasını beklerken kitap okumaktadır. Cellat, onu giyotine götürmek için yanına geldiğinde Lavoisier, nerede kaldığını unutmamak için kitabın arasına bir "kitap ayracı" koymuştur. Lavoisier, giyotine giderken Matematikçi arkadaşı
Langrange'i yanına çağırır:
"Kafam sepete düştüğünde gözlerime bak. Eğer iki kere göz kırparsam, insanın kafası kesildikten sonra bir süre daha beyin düşünmeye devam etmekte demektir" der. Kafası giyotinle kesilir, sepete düşer ve gülerek iki kere göz kırpar.
Matematikçi Langrange diyor ki;
"Lavoisier'in son saniyedeki ispat arayışı, bilimselliğin yüzyıllar sürecek meşalesidir.”
İnsanları duyduklarına inanmayı değil düşünmeye davet ediyorum...