Türk cumhuriyet tarihinin demokrasi şehidi: Adnan Menderes…

Sevgili okurlarım, geçtiğimiz pazar günü Merhum başbakanımız Adnan Menderes’in idam edilmesinin sene-i devriyesiydi. Adnan Menderes, 17 Eylül 1961'de idamıyla noktalanan süreçte 10 yıllık iktidarı boyunca üç seçim zaferi kazandı. Türkçe ezan zorunluluğunun kaldırılmasından, Türkiye'nin NATO üyeliğine kadar ülkenin iç ve dış politikasına yön veren onlarca değişim hamlesine imza attı. Menderes hükûmetleri, siyasi çalkantılara karşı da mücadele verdi.

Merhum Başbakan Adnan Menderes, "Yeter söz milletindir" anlayışıyla kurduğu Demokrat Parti iktidarında, halk tarafından kabul görmeyen çok sayıda politikaya son verdi.

Dini özgürlüklerle ilgili attığı adımlar kapsamında Menderes, 1932 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatıyla uygulanan "Arapça ezan okuma yasağını" 18 yıl aradan sonra kaldırdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 16 Haziran 1950 tarihli oturumunda kabul edilen değişiklik, Anadolu Ajansı’na da aynı gün Başbakanlık'tan gelen bir yazıyla bildirildi. Yazıda, kanunun Cumhurbaşkanı tarafından tasdik edildiği, 17 Haziran 1950 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanacağı ve aynı gün yürürlüğe gireceği belirtildi. Öte yandan yazıda, 17 Haziran 1950 tarihinden itibaren ezanın ve kametin Arapça okunmasının serbest olduğunun Başbakanlıktan vilayetlere "telle tebliğ edildiği" vurgulandı. Kıymetli okurlarım eğrisiyle, doğrusuyla Menderes bu vatanın evladı ve her şeyden önce seçilmiş Başbakanıymış, eminim Menderes’e ve arkadaşlarına bu sonu layık görenler daha sonra çok uzun yıllar bu kara lekeyi alınlarında taşımışlardır.

Menderes’in son yürüyüşü…

Kıymetli okurlarım , izlediğim videolarda gözlemlediğim kadarıyla, yürüyüşü ‘beni niye yalnız bıraktınız’ der gibi.. O “yapayalnız” an var ya... Menderes’in tek başına ağır adımlarla darağacına yürüdüğü o an... Arkasında hiç kimsenin olmadığı, kalabalıkların olmadığı... Yıllarca vicdanlarımızı sızlatan o an... ALİ ADNAN MENDERES, FATİH RÜŞTÜ ZORLU, HASAN POLATKAN Mekânınız cennet olsun!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları